Александър Вучич подписа декларация в подкрепа на Украйна

1
Сърбия се присъединява към подкрепата за Киев
Сърбия се присъединява към подкрепата за Киев Снимка: БГНЕС / ЕРА

Сърбия се присъединява към подкрепата за Киев

Сърбия изненадващо промени позицията си относно конфликта в Украйна. На проведената среща на върха "Украйна-Югоизточна Европа" в Хърватия, сръбският президент Александър Вучич подписа декларация в подкрепа на Украйна, което бележи значителна промяна в политиката на Белград.

Декларацията, състояща се от 18 точки, остро осъжда действията на Русия, определяйки войната като престъпление срещу украинския народ. В документа се подчертава, че конфликтът представлява нарушение на международното право и устава на Организацията на обединените нации, както и сериозна заплаха за световния мир, сигурността и стабилността в Югоизточна Европа и целия континент.

Участниците в срещата на върха изразиха своята "продължаваща многостранна подкрепа за Киев и украинския народ толкова дълго, колкото се налага". Освен това, те потвърдиха подкрепата си за договореностите, постигнати на срещата през юли в Швейцария, и за реализацията на "мирния план на Зеленски".

Въпреки тази значителна промяна в позицията си, Сърбия запазва своята политика на ненамеса по отношение на санкциите срещу Русия. Президентът Вучич заяви: "Да, ние подкрепяме териториалната цялост на Украйна в съответствие с устава на ООН. Същевременно ние няма да въвеждаме санкции за Русия, защото това съответства на политиката, която сме възприели."

Тази нова позиция на Белград се различава съществено от досегашната политика на Сърбия. Интересен факт е, че според сръбски медии, тази година за първи път президентът Вучич не е поздравил руския президент Владимир Путин за рождения му ден на 7 октомври, което допълнително подчертава промяната в отношенията между двете страни.

Подписването на декларацията от страна на Сърбия е значителна стъпка в посока на подкрепа за Украйна и може да има сериозни последици за геополитическата ситуация в региона. Остава да се види как това ще повлияе на отношенията между Сърбия и Русия, както и на европейската интеграция на Белград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари