Александър Николов: Сектор „Енергетика“ е изключително апетитен и може да финансира политически проект

0
Бившият министър: „Енергетиката е политическа дъвка“
Бившият министър: „Енергетиката е политическа дъвка“ Снимка: bTV

Бившият министър: „Енергетиката е политическа дъвка“

Бившият министър на енергетиката от "Има такъв народ" в кабинета „Петков“, Александър Николов, заяви в предаването „Тази сутрин“, че сектор „Енергетика“ е изключително апетитен от гледна точка на средствата, които преминават през него и позволяват финансиране на политически проекти. Повод за гостуването му беше списъкът с „касиери“ на президента Румен Радев в енергетиката, показан от съпредседателя на ДПС, Делян Пеевски.

Спорният списък и назначенията

Николов сподели, че не е разгледал детайлно списъка, тъй като счита за несериозно да се каже „А“ без да се каже „Б“. Въпреки това, посочи, че при неговото управление са назначени двама от списъка – изпълнителен директор на Националната електрическа компания и председателят на борда на директорите на „Булгаргаз“. Той допълни, че преди това в двете компании е имало „меко казано злоупотреби“, данни за които са изпратени до разследващите органи.

Състоянието на „Булгаргаз“ и липсата на ревизия

По думите на Николов, секторът продължава да затъва, като най-катастрофалният финансов резултат от служебните кабинети е в „Булгаргаз“ под ръководството на Деница Златева. Той подчерта, че по време на кабинета на ПП-ДБ, подкрепен от ГЕРБ, е имало 9-месечно мълчание относно състоянието на сектора.

„Беше много странно, че не се направи ревизия, направиха се няколко псевдокомисии в парламента, от които не излязоха никакви резултати. Нещата са меко казано притеснителни. Много мирише, че секторът се използваше за труддоустрояване на хора, за разпределяне на позиции, закрепяне на разглобени структури и некоалиции,“ заяви Николов.

Проблемите с касиерите и финансовите проверки

На въпрос дали има касиери в сектора, Николов обясни, че проверката се извършва чрез анализ на финансовите отчети на държавните предприятия. Това включва наблюдение на приходи, разходи, отделни пера и движение на парите. Когато се намери нещо притеснително, се изследва насрещното дружество и се задават въпроси.

Политически натиск и бъдещето на сектора

Александър Николов обобщи, че сектор „Енергетика“ е постоянно използван като политическа дъвка. Според него, единственият шанс за прогресиране на сектора е да няма политически натиск и протекции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    АНТИМАФИЯ
    Само да им секне зобта и ще изврещят като заклани,тези,онези и ония.Просто енергетиката е стратегически сектор в днешни времена о е редно да е 100% под държавен контрол Само забележете за територия като България колко ЕРП-та ? За чии КуР са ни ? Имаме си НЕК.Лъм всяка област си има.подразделения.Край.Енерго Про,Чез,Е-Он ,довиждане.Това е.За чии чеп са ни? НЕК е компетентна компания и с традиции в изграждане,разпределение и осчетоводяване с инкасиране.Къде е проблема?
  • 4
    1
    Че как да стане?
    политически натиск на всякъде, за да се краде яко от мафията. А на нас, обикновените, само ни вдигат цените . Там, където се създават комисии, целта е заблуда, че нещо се върши.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!