Александър Джартов: Поискахме два хеликоптера от чужбина за борбата с пожарите

1
Сериозни пожари обхванаха страната: Какви са щетите и какво предстои?
Сериозни пожари обхванаха страната: Какви са щетите и какво предстои? Видео: NOVA

Сериозни пожари обхванаха страната: Какви са щетите и какво предстои?

Главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, коментира в студиото на „Интервюто след новините на NOVA” ситуацията с горските пожари в страната. Силните ветрове, труднодостъпните терени и буйна растителност след обилни валежи са основните предизвикателства пред пожарникарите.

Най-сериозна е ситуацията във Варна и в Стара Загора. Теренът е труднодостъпен – няма никакви пътища, вятърът е ключов фактор, а в следствие на обилните валежи растителността е изключително буйна. Тези три фактора, съчетани с горещините, затрудняват нашите действия”, заяви комисар Джартов.

Проблемните региони и мерките за сигурност

Според комисар Джартов, при получаване на сигнал за пожар в близост до населено място, пожарникарите незабавно разполагат екипите си между пожара и населеното място, за да защитят хората. Едва след това започват активната борба с огнената стихия. „Когато получим сигнал за пожар в близост до населено място, разполагаме екипите между пожара и населеното място, за да защитим хората. След това започваме да атакуваме пожара”, поясни той.

Високата скорост и интензивност на пожарите

Пожарите в момента се развиват с висока скорост и интензивност, което налага допълнителни мерки. „Ние можем да се възползваме от помощ – по разпореждане на министъра на вътрешните работи сме поискали помощ, която се изразява в два хеликоптера за пожара в Стара Загора”, обясни Джартов.

Вятърът е основният фактор, който усложнява ситуацията и прави пожарите неконтролируеми. „Това са пожари, които обикновено не ни отнемат много усилия, но вятърът променя драстично цялата ситуация – става неконтролируемо”, добави той.

Внимание при използването на доброволци

Използването на доброволци също крие своите рискове. „Някои са обучени, с лични предпазни средства и техника. Същевременно има и спонтанни доброволци, но за тях е изключително опасно да навлизат в тези терени”, отбеляза Джартов. Той разказа за случай от Свиленградско, при който едно момче е пострадало, опитвайки се да помогне. „Най-вероятно се е опитвало да извършва пожарогасителни дейности, но не е успяло да избяга. В момента е в болница”, сподели той.

Ситуацията с пожарите в страната остава критична, като най-засегнати са областите Варна и Стара Загора. Усилията на пожарникарите са съсредоточени върху защитата на населението и овладяване на огнената стихия. Въпреки предизвикателствата, свързани с труднодостъпните терени и силните ветрове, мерките за сигурност и координираната помощ дават надежда за овладяване на ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    13
    Швейк
    Над 90%-та от циничните и напълно безсмислени коментари са написани от един и същ психично болен,на който Путин му е виновен за хемороидите и меката пишка.Най вероятно е трол на корумпираните ППДБ,не знам защо още не е баннат от този сайт за да ходи да се лекува по спешност
  • 3
    12
    Путин Хуйло
    Всъщност под коментар номер 4 исках да кажа следното: Единственото, което може да изпрати хохъла Зеленски е бомби по украинските училица, търговски центрове, а сега видяхме и по детски болници. И естествено всичко това съчетано с невиждани лъжи и огромна порция наглост.
  • -1
    11
    До 8
    Друго е искал да ти каже човека,но нали си неграмотна ДеБил-ПеПеруга няма как да го разбереш с гладкото си джендърско мозъче хаха
  • 0
    10
    4 коментиращ
    е нагледен пример за цинизъм в най- брутален вид.Защо админът го допуска до публикация?Ако напиша мангал е обидно, може би, а да се псува на всяка крачка тук е нещо обикновено и търпим . До кога?
  • 3
    9
    До до 1
    а ти си жалко нищожно Пробито центче, ако аз съм копейка.Къде видя проруско отношение по проблема в коментара?Главата ти освен злоба, нищо друго не може да роди.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари