Александър Донев разкрива тайните на ранното българско кино в Русе

0
Русенската публика се потопи в историята на родното кино чрез разказа на изтъкнат специалист
Русенската публика се потопи в историята на родното кино чрез разказа на изтъкнат специалист Снимка: БТА / Андрей Кючуков

Русенската публика се потопи в историята на родното кино чрез разказа на изтъкнат специалист

Киноведът доцент доктор Александър Донев разкри интригуващи подробности за зората на българското кино и неговия пионер Васил Гендов по време на събитие в град Русе. Срещата се проведе в рамките на фестивала "Есенни театрални срещи в Русе" и привлече вниманието на местни кинолюбители и представители на групата за алтернативно кино "Русе филм".

В Камерната зала на Доходното здание, доцент Донев представи своите задълбочени изследвания върху ранните години на филмовото изкуство в България. Той подчерта високото ниво на филмовата култура у нас в началото на 20-и век, базирайки се на наскоро открити архиви от този период.

Според доцент Донев, въпреки ограничените ресурси, ранните български кинодейци са проявявали забележителна инициативност и организационни умения. Той отбеляза, че актьорите често са изпълнявали множество роли в производствения процес, включително административни задачи, когато не са били пред камерата.

Особено внимание беше отделено на Васил Гендов, когото доцент Донев определи като основоположник на българското кино. Гендов е създал впечатляващите 10 филмови продукции, демонстрирайки изключителна продуктивност и творчески размах. За съжаление, само две от тези произведения са оцелели до наши дни - "Любовта е лудост" и "Бай Ганьо".

Доцент Донев разкри интересни факти за филма "Бай Ганьо", базиран на известното произведение на Алеко Константинов. Той подчерта, че част от сцените са били заснети в чужбина, което е било рядкост за времето си. Освен това, за този филм е бил създаден и първият известен плакат за български филм, което го прави още по-значим за историята на българското кино.

Преди основната среща, доцент Донев откри специална изложба в централното фоайе на Доходното здание, посветена на живота и творчеството на Васил Гендов. Експозицията предостави на посетителите възможност да се запознаят отблизо с личността и постиженията на този пионер на българското кино.

Събитието беше част от богатата програма на "Есенни театрални срещи в Русе". Вечерта продължи с представлението "Моята вечер, твоята нощ" на режисьора Димитър Коцев - Шошо, с участието на актьорите Александър Сано и Мартина Апостолова. След постановката публиката имаше възможност за среща и разговор с артистите.

Фестивалът продължава своята програма, като на следващия ден от 17:00 часа е планирана среща с поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев в зала "Европа" на Доходното здание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари