Албански депутати запалиха чучела и влязоха в сблъсък с охраната в парламента

0
Напрежението в Албания нараства преди преговорите за членство в ЕС
Напрежението в Албания нараства преди преговорите за членство в ЕС Снимка: АП / БТА

Напрежението в Албания нараства преди преговорите за членство в ЕС

Напрежението в албанския парламент ескалира днес, след като опозиционни депутати от Демократическата партия организираха бурен протест срещу осъждането на техен колега за клевета. Инцидентът предизвика хаос в законодателния орган и доведе до сблъсъци с охраната.

Протестът беше провокиран от присъдата на Ервин Салиани, депутат от опозицията, който беше осъден на една година затвор за клевета. През 2018 година Салиани поиска оставката на тогавашния вътрешен министър, базирайки се на твърдения за незаконни дейности на неговия брат. Тези обвинения по-късно се оказаха неоснователни.

Депутатите от Демократическата партия се опитаха да попречат на своите колеги от управляващата Социалистическа партия да влязат в пленарната зала. В знак на протест те запалиха четири чучела, изобразяващи премиера Еди Рама, бившия вътрешен министър Фатмир Джафай и техните братя.

Опозицията твърди, че присъдата на Салиани е политически мотивирана. В понеделник те прекъснаха парламентарното заседание, призовавайки за протести в столицата Тирана от следващата седмица. В отговор на тези действия, 24 депутати от Демократическата партия бяха наказани с отстраняване от парламента за период между 10 и 60 дни.

Днешните събития са продължение на дългогодишното напрежение между опозицията и управляващите социалисти. Демократите обвиняват правителството на премиера Еди Рама в узурпиране на властта, включително и на съдебната, още от 2013 година.

Междувременно, премиерът Еди Рама се възстановява от операция за отстраняване на коремна херния в Университетската болница "Майка Тереза" в Тирана. Очаква се 60-годишният лидер на социалистите да прекара нощта в болницата.

Европейският съюз и Съединените американски щати призоваха опозицията да възобнови диалога с правителството, подчертавайки, че насилието няма да подпомогне процеса на интеграция на Албания в Европейския съюз. Страната се готви да започне преговори за пълноправно членство в ЕС, като фокусът ще бъде върху върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и борбата с корупцията.

Предстоящите парламентарни избори в Албания през следващата година допълнително изострят политическото напрежение в страната. Очаква се опозицията да продължи с протестните си действия, като е обявен национален протест в Тирана за следващия понеделник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари