Албания преброи колко са българите в страната

1
Според последното преброяване те са точно 7057 души
Според последното преброяване те са точно 7057 души

Според последното преброяване те са точно 7057 души

Според данните на територията на страната пребивават 7057 българи, което поставя българската общност на трето място по многобройност в Албания след гръцкото и ромското малцинство, предаде БТА.

Резултатите от преброяването са от огромно значение за българското население в албанската държава, тъй като в последните години различни организации работиха активно, за да се опитат да докажат, че българи в Албания няма. Провокации и заплахи към представители на българската общност не липсваха дори по време на преброяването, а някои уеб сайтове проведоха целенасочени кампании, с които целяха да убедят аудиторията, че българите в Албания не съществуват.

Припомняме, че от дълги години д-р Врабевски инвестира в собствена дарителска програма за подобряване на условията на живот на българите в чужбина, в това число и в Албания в пълен синхрон с Външно министерство и дипломатическото ни представителство там. Само в последните няколко години д-р Врабевски дари на българите в Албания линейска, пожарна и автомобил за социален патронаж, финансира ремонта на водопровода в с. Туминец, обзаведе училището и общината в Пустец. Сред благотворителните му акции са още дарение на медицинска техника и консумативи за местните здравни центрове в Община Пустец, както и организацията на безплатни медицински прегледи за населението на района от най-добрите български медици.

Оттук нататък България трябва да формулира адекватна политика спрямо българите в Албания, да улесни достъпа им до здравната ни система, образованието, както и да осигури правото им, на двойно гражданство, за да се чувстват те не по-малка част от нашата държава и да бъдат подкрепени.

Защото, както винаги сме казвали, България е там, където има и само един българин, а в Албания са 7057.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    dgd
    Още ли не с ги разфасовали за органи?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари