Акционери в „Слънчев бряг": Къде са ни парите?

0
Бивши служители на "Слънчев бряг" търсят отговори за изчезнали милиони
Бивши служители на "Слънчев бряг" търсят отговори за изчезнали милиони Видео: bTV

Бивши служители на "Слънчев бряг" търсят отговори за изчезнали милиони

Курортният комплекс "Слънчев бряг", някога считан за перлата на българското Черноморие и витрина на социалистическия туризъм, днес се оказва в центъра на противоречия и въпроси относно управлението на активите му. Бивши служители и акционери търсят отговори за съдбата на милионите левове, получени от приватизацията на хотели и продажбата на земи в комплекса.

През 80-те години на миналия век "Слънчев бряг" беше символ на луксозната почивка и модерното строителство в социалистическия блок. Хиляди българи и източноевропейци прекарваха летните си ваканции там, а стотици местни жители намираха работа в многобройните хотели и ресторанти.

С падането на социалистическия режим, собствеността върху комплекса премина към акционерното дружество "Слънчев бряг". Бившите служители, сред които Елена Георгиева и Стойчо Костадинов, станаха акционери, получавайки между 10 и 30 акции според стажа и позицията си. Някои дори закупиха допълнителни акции със собствени средства.

Раздържавяването на курорта започна скоро след това. Агенцията по приватизация продаде 157 атрактивни хотела и емблематични заведения за обща сума от над 150 милиона лева. Между 2002 и 2013 година бяха продадени и земите под и около сградите - над 1 090 000 квадратни метра урбанизирана площ, което донесе на дружеството стотици милиони левове.

Въпреки тези значителни постъпления, в последните 15 години "Слънчев бряг" АД отчита предимно загуби. Акционерите са получили дивиденти само два пъти - през 2007 година и през 2020 година, когато им бяха изплатени по 9 стотинки на акция.

Кръстьо Пеев от гражданско сдружение "Обществен съвет – Несебър" коментира: "Ние бяхме привлечени като гражданска организация да бъдем техния глас. Българската държава не полага достатъчно усилия, за да се погрижи за един достоен живот на тези хора."

Още през 2010 година бившият министър на икономиката Петър Димитров, който е представлявал държавата като акционер в "Слънчев бряг", повдигна въпроса за липсващите средства: "Продадени са всички хотели, продадени са всички ресторанти, продадена е на практика почти цялата земя, с изключение на инфраструктурата. Дружеството започна да прибира приходите с идеята, че с тях ще модернизира оставащата база. Виждате, че нищо такова не се случи и както и да оглеждаме сметката, тя просто не излиза."

През май 2010 година новото ръководство на дружеството докладва за наличие на само 8300 лева по сметките и задължения за около милион и половина лева. Това доведе до сигнал в прокуратурата.

Бившите директори Малина Стратиева и Младен Мутафчийски (вече покойник) твърдяха, че 92 милиона лева са били инвестирани в реконструкцията и модернизацията на инфраструктурата, а 52 милиона лева са били изплатени като дивидент на държавата.

Предизвикват въпроси и цените, на които някои от имотите са били продадени. Например, ресторант "Нептун" - едно от първите заведения до морето в социалистическия "Слънчев бряг", е продаден за 24 000 лева, а хотел "Калина" - за 24 100 лева.

Венелин Ташев, бивш общински съветник в Несебър и настоящ хотелиер, който е купил два хотела през 1998 година, коментира: "Аз съм купил два хотела, примерно за 2 милиона. Не бяха малко пари, в днешно време се вижда, че са били като жълти стотинки, но не беше така. Но пък наистина имаше хотели и заведения, които бяха подарени без пари."

От Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) отговориха на запитване, че са ползвали независими оценители и продажбите са били съобразени с тогавашния приватизационен закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари