Айрянът вдига или сваля кръвното?

0
Внимавайте с айряна при проблеми с кръвното
Внимавайте с айряна при проблеми с кръвното

Внимавайте с айряна при проблеми с кръвното

Айрянът е традиционна българска напитка, която може да оказва различно влияние върху кръвното налягане в зависимост от съставките и начина на приготвяне.

Класически айрян

Стандартният айрян, приготвен от кисело мляко, вода и сол, има тенденция да повишава кръвното налягане. Това се дължи основно на съдържанието на сол, която задържа течности в организма и води до повишаване на кръвното. Затова айрянът със сол често се препоръчва при ниско кръвно налягане като бърз начин за нормализирането му.

Айрян с канела

Интересно е, че ако заменим солта в айряна с канела, ефектът върху кръвното налягане се обръща. Айрян с канела има свойството да понижава кръвното налягане. Препоръчителната доза е 1 чаена лъжичка канела на чаша айрян. Канелата има способността да разширява кръвоносните съдове и така да намалява налягането в тях. Канелата помага и за регулирането на нивата на кръвната захар, което е особено полезно за хора с диабет или предиабетно състояние.

Други фактори

Влиянието на айряна върху кръвното зависи и от:

  • Количеството, което се консумира
  • Индивидуалните особености на организма
  • Наличието на други заболявания
  • Приема на медикаменти

Айрянът може както да повишава, така и да понижава кръвното налягане в зависимост от съставките и начина на приготвяне. Класическият айрян със сол по-скоро повишава кръвното, докато айрянът с канела има обратния ефект. При проблеми с кръвното налягане е препоръчително да се консултирате с лекар преди да включите айряна като средство за регулирането му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари