Агрометеорологична прогноза за месец юни

2
В Русенско се очакват по-ниски нива на почвени влагозапаси
В Русенско се очакват по-ниски нива на почвени влагозапаси

В Русенско се очакват по-ниски нива на почвени влагозапаси

Публикуваме агрометеорологична прогноза за месец юни на Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ.

През юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с валежи, около и над нормата, които ще поддържат добри и много добри влагозапасите в 50-см и 100-см почвен слой - над 75-80% от ППВ (Пределна полска влагоемност). По-ниски нива на почвените влагозапаси се прогнозират на места в крайните североизточни и югозападни райони (Разград, Русе, Силистра, Сандански ), където майските валежи бяха под нормата за месеца.

В началото на месеца развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. Вследствие високите температури през пролетната вегетация на пшеницата и ечемика те ще приключат развитието си по-рано от обичайните срокове. През първото десетдневие на юни при ечемика в полските райони ще се наблюдава масово восъчна, а в края на десетдневието и пълна зрелост. При пшеницата през този период ще протича млечна, преход към восъчна и восъчна зрелост.

През повечето дни от второто десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до обичайните за периода. В средата на месеца зимните житни култури и във високите полета ще встъпят във фаза узряване. При царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа ще преобладава формиране на съцветие.

Прогнозираните наднормени топлинни условия през третото десетдневие на юни ще ускорят вегетацията на пролетните култури и част от тях ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си. При засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед ще се наблюдава начало на цъфтеж, а при по-ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата. През този период се прогнозират максимални температури до 35-36оС - стойности, които ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури.

През юни прогнозираните чести валежи са предпоставка за развитие на гъбни болести: късно кафяво гниене, струпясване и брашнеста мана по овошките; мани по зеленчуковите култури; мана, оидиум и сиво гниене по лозата. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще се създават през втората половина от месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари