Агресивни гларуси и чайки превзеха градовете в България

1
Заради нашествието от грабливи птици се появиха фирми, които предлагат машинки за прогонване на пернатите
Заради нашествието от грабливи птици се появиха фирми, които предлагат машинки за прогонване на пернатите

Заради нашествието от грабливи птици се появиха фирми, които предлагат машинки за прогонване на пернатите

Варна и Бургас вдигнаха ръце от агресивни чайки и гларуси, които без страх нападат хора за храна. Проблемът се пренася и в други градове като София, Пловдив и Шумен. Заради нашествието от грабливи птици се появиха фирми, които предлагат машинки за прогонване на пернатите.

Проверка на "България Днес" показва, че устройството, което дразни чайките и ги кара да летят надалеч, се търгува в диапазон от 250 до 1000 лв. Джаджата работи на принципа на ултразвук. Всеки комплект съдържа 8 говорителя, които покриват ефективен периметър и защитават площ с малко над 700 кв. м.

Има и по-бюджетни варианти, като най-евтините са пластмасови шипове, чийто отблясъци държат нашествениците надалеч. Цената им е около 5 лв. и могат да бъдат поставени на всяко място, като са особено подходящи за защита на статуи, паметници на културата и др., тъй като са изцяло прозрачни и дискретни.

Сред хитовете е и плашилото с око, което в летния сезон е на промоция и струва 13 лв. Представлява жълт балон, върху който са разпределени червени кръгове с проблясващи елементи, които приличат на хищна птица, така че плашилото да прогонва и отблъсква гълъби, врабчета, лястовици, косове, чайки, врани и други птици от площ до около 300 кв. м.

Иновация в борбата с гларусите и чайките и е гелът против птици. Подходящ е за бързо и лесно монтиране на первази, тераси, прозорци и други места по сградата. Защитава успешно, като отблъсква агресивните пернати чрез отблясъци, симулиращи пламъци, към които птиците изпитват непоносимост, и дори предотвратява гнезденето им. Освен това съдържа и неприятна миризма. Гелът е поставен в чинийки, които са лесно преносими. При правилна експлоатация действа до 5 г., което оправдава цената му от 50 лв.

Разкриха защо нападат птиците на Хичкок

Учени от САЩ разкриха 50-годишната загадка, вдъхновила режисьора Алфред Хичкок за филма "Птиците".

След години изследвания върху пернати, нападащи хората, е установено, че създанията са се хранили с вид произвеждащи токсини водорасли, които причиняват амнезия и дезориентация. Филмът на Хичкок от 1963 г. е базиран върху случай от 1961 г., когато в района на залива Монтерей в Северна Калифорния ято дезориентирани морски птици се блъска в домовете на хората. Откритието обяснява и загадъчната смърт на четирима души на канадския остров Принц Едуард в края на 80-те години на миналия век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Ева Колева
    За разлика от морските, гларусите в Русе са много възпитани. Никога не съм виждала да нападат хора за храна, нито да шетат по балконите на блоковете. Във Варна съм се изумявала от действията им.
  • 1
    3
    Аз
    Нищо им няма на гларусите, освен че насират колите. Винаги са взимали храна от разсеяни хора. Но не е масово. Аз лично не съм виждал въпреки че живея във Варна. Само съм чувал и гледал на клипове. Гларусите обикновено чакат да им се хвърли храна. И се пазят от хората.
  • 7
    2
    айде,
    още един обсебен!
  • -9
    1
    Нищо ново под слънцето
    Земята е територия на всеки жив организъм. Но защо един жив индивид роден в Либия, се разпорежда с благата на БЪЛГАРИТЕ в един Бългаски град? Либийците да си одят в Либия, а не в Нисово.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари