Аграрно-индустриалният факултет на Русенския университет чества 70 години от създаването си

0
Над 10 000 специалисти формират наследството на факултета
Над 10 000 специалисти формират наследството на факултета Снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Над 10 000 специалисти формират наследството на факултета

Аграрно-индустриалният факултет на Русенския университет чества 70 години от създаването си.

Аграрно-индустриалният факултет (АИФ) на Русенски университет „Ангел Кънчев" ще отбележи своята 70-годишнина с тържествено честване на 22 октомври 2024 година. Събитието ще се проведе от 16:00 часа в Канев Център, събирайки академичната общност, за да отпразнува седем десетилетия на образователни и научни постижения.

История и значимост

Основан през 1954 година, АИФ се утвърждава като крайъгълен камък в развитието на земеделската техника и технологии в България. За своето съществуване факултетът е дипломирал над 10 000 специалисти, оставяйки трайна следа в аграрния сектор на страната. Като факултет-основател на съвременния Русенски университет, АИФ играе ключова роля в изграждането на институцията такава, каквато я познаваме днес.

Образователни направления и постижения

АИФ се е утвърдил като водещ образователен и научен център, предлагащ обучение в три акредитирани професионални направления: „Машинно инженерство", „Общо инженерство" и „Растениевъдство". Факултетът е пионер в областта на механизацията и електрификацията на селското стопанство, както и в обучението на чуждестранни студенти.

Днес в АИФ работят 40 висококвалифицирани преподаватели, включително един академик, четирима професори, 18 доценти, 16 главни асистенти и един асистент. Факултетът обучава приблизително 380 студенти в бакалавърски програми, 120 в магистърски програми и 30 докторанти.

Иновации и модернизация

През годините АИФ непрекъснато модернизира своята материална база. Създадени са нови учебни зали и специализирани лаборатории, включително:

  • Лаборатория по „Машини за прибиране на културите и следжътвена обработка на зърното", създадена с участието на CLААS
  • Лаборатория по интелигентни системи за анализ и управление на технологии в земеделието
  • Лаборатория по електроника и автоматика в земеделието
  • Лаборатория по възобновяеми енергийни източници NES – Нови енергийни системи

Едно от най-значимите постижения е откриването на Университетската ботаническа градина през 2021 година, която предоставя уникални възможности за научни изследвания и обществено образование в областта на растителното разнообразие.

Признание и награди

Като признание за своите дългогодишни постижения в областта на образованието и науката, АИФ получи през 2024 година престижната награда „Русе" в категория „Образование и наука". Това отличие е поредното доказателство за високото качество на обучение и научна дейност, които факултетът предлага.

Поглед към бъдещето

С богатата си 70-годишна история и непрекъснато развитие, Аграрно-индустриалният факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев" продължава да бъде водещ център за образование и иновации в аграрния сектор. Честването на тази забележителна годишнина не само отбелязва миналите постижения, но и поставя основите за бъдещи успехи в областта на аграрните науки и технологии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари