99% от горските пожари в Централна Северна България са причинени от човешка небрежност

0
СЦДП призовава за повишено внимание и спазване на правилата за пожарна безопасност
СЦДП призовава за повишено внимание и спазване на правилата за пожарна безопасност

СЦДП призовава за повишено внимание и спазване на правилата за пожарна безопасност

В разгара на лятото, когато горещините достигат своя пик, горите на Централна Северна България се оказват в eпицентъра на тревожна тенденция. Според последните данни на Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) в Габрово, от началото на годината са регистрирани 12 пожара в горските масиви на региона. Тази статистика подчертава нарастващата заплаха за нашите зелени богатства и необходимостта от спешни мерки за тяхното опазване.

СЦДП, което отговаря за стопанисването на държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград, докладва за значителни щети. Засегнатите площи надхвърлят 595 декара, като най-голям дял заемат широколистните гори с 566 декара. Иглолистните насаждения са пострадали на площ от 25 декара, а смесените гори - на 4 декара.Особено тревожен е фактът, че почти всички пожари са резултат от човешка дейност.

Експертите от СЦДП подчертават, че 99% от инцидентите са пряко следствие от небрежност или умишлени действия. Това поставя остро въпроса за необходимостта от повишаване на обществената отговорност и засилване на превантивните мерки. В битката с огнената стихия се включват десетки служители на горските стопанства, доброволци и професионални пожарникари. Техните усилия са подкрепени от значителна техника - 23 специализирани автомобила и 8 тежки машини.

Въпреки това, предизвикателствата остават огромни, особено в труднодостъпните планински райони. СЦДП не остава пасивно пред тази заплаха. Предприятието инвестира значителни средства в противопожарни мероприятия. Изградени са нови и са поддържани съществуващи минерализовани ивици с обща дължина над 88 километра. Лесокултурните прегради достигат впечатляващите 880 километра, а бариерните прегради - близо 1000 километра. Тези мерки целят да ограничат разпространението на евентуални пожари и да улеснят достъпа на противопожарните екипи.

Особено внимание се отделя на обучението и екипировката на горските служители. Проведени са 17 специализирани обучения, а противопожарните депа са напълно оборудвани с най-необходимата техника. Закупени са 131 броя предпазни средства и защитни облекла, което гарантира безопасността на служителите при операции в опасни условия.

Въпреки всички тези усилия, експертите от СЦДП призовават за повишено внимание от страна на гражданите. Те напомнят, че всеки може да допринесе за опазването на горите, спазвайки елементарни правила за пожарна безопасност. Забраната за палене на огън в гората, внимателното изхвърляне на цигарени фасове и избягването на работа с искрообразуващи инструменти в близост до сухи треви и храсти са само част от простите, но ефективни мерки. СЦДП активно подкрепя националната кампания "Безотговорността е най-опасната искра", инициирана от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Тази инициатива цели да повиши обществената осведоменост за опасностите от горски пожари и да насърчи отговорно поведение сред посетителите на горските територии.

Експертите напомнят, че при забелязване на пожар в гората, гражданите трябва незабавно да подадат сигнал на телефон 112. Всяка минута закъснение може да бъде фатална за спасяването на ценни природни ресурси и потенциално да застраши човешки животи. Горските пожари не само унищожават ценни природни ресурси, но и оказват дългосрочно влияние върху екосистемите. Те водят до загуба на биоразнообразие, ерозия на почвата и увеличаване на въглеродните емисии в атмосферата. Ето защо опазването на горите е не само локална, но и глобална отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари