98 години от рождението на Игнат Канев

0
Как момчето от русенско село се превърна в строителен магнат и щедър дарител
Как момчето от русенско село се превърна в строителен магнат и щедър дарител Снимка: БГНЕС / Архив

Как момчето от русенско село се превърна в строителен магнат и щедър дарител

98 години от рождението на Игнат Канев - българският строителен магнат, превърнал се в легенда.

На 6 октомври 2024 година се навършват 98 години от рождението на Игнат Канев - един от най-успешните български бизнесмени в чужбина и щедър дарител за родината си. Роден в село Горно Абланово, област Русе, през 1926 година, Канев извървява дълъг път от скромното си начало до върховете на строителния бизнес в Канада.

Игнат Канев напуска България през 1941 година, бягайки от комунистическия режим. След кратък престой в Италия и Германия, той се установява в Канада през 1951 година. Тук започва неговият възход в строителния бизнес, превръщайки се в един от водещите предприемачи в страната.

Успехът на Канев се дължи на неговата упоритост, трудолюбие и визионерство. Той основава своята компания "Канев Груп", която се специализира в изграждането на жилищни и търговски сгради. С течение на времето, неговата империя се разраства, включвайки хотели, офис сгради и жилищни комплекси.

Въпреки огромния си успех в чужбина, Игнат Канев никога не забравя своите корени. Той е известен с многобройните си дарения за България, особено за родния си край. Сред най-значимите му дарения са:

  1. Изграждането на модерна болница в Русе
  2. Финансова подкрепа за Русенския университет "Ангел Кънчев"
  3. Дарения за църкви и училища в родното му село Горно Абланово

Канев е носител на множество отличия, включително орден "Стара планина" първа степен - най-високото държавно отличие на България. Той е почетен гражданин на Русе и на няколко други български града.

За съжаление на 12 юли 2020 година България загуби този велик радетел. Поклон пред вечната му памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До 1-ви Дедо Ви
    Ти чуеш ли що пише в статията? Бягал през 41 ва от комунизма? Някой може ли ми каза какво става със редактори,статии,историци? Верно комунизма на Борис III тейко на Симеон II Сакскобуггота.Бе избягал от мизерия и глад каквито ни налегнаха последните 15/20 години.Добре че е бил комунизма че в Николово да има ток,видопровод,шосета,гребна база,лечебница,ветеринари,Овчарска Лъка и "Дунарит".5000 души работеха в него,цвло Николово.Теанспорта беше на половин час.През 41 са идвали болни до града за лекар.Лете било лесно ама зимата?
  • 10
    1
    Дедо ви
    " Игнат Канев напуска България през 1941 година, бягайки от комунистическия режим." Алооо редактора, какъв комунизъм ти мъти главата през 1941-та? Или така е политкоректно, щом човека е бягал от БГ, то задължително е от комунизма. Тогава сме били монархия и човека е бягал от бедност, нищо че сме били "най-развитата" държава на Балканите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари