97% от отпадъците в България не се рециклират

0
България изостава драстично в рециклирането на отпадъци
България изостава драстично в рециклирането на отпадъци Снимка: Община Русе

България изостава драстично в рециклирането на отпадъци

Тревожна статистика разкрива, че България се нарежда на второ място в Европейския съюз по неефективно управление на отпадъците. Според последните данни на Евростат, страната ни не успява да рециклира цели 93% от генерираните отпадъци.

Мрачна картина на управлението на отпадъците

През 2022 година огромна част от отпадъците в България - 93%, са били депонирани или изхвърлени по други начини, вместо да бъдат оползотворени. Това поставя страната ни в незавидната позиция непосредствено след Румъния, където 93,8% от отпадъците не се рециклират. На трето място в тази негативна класация се нарежда Финландия с 81% нерециклирани отпадъци.

Оползотворяване на отпадъците - възможности и предизвикателства

Евростат подчертава, че оползотворяването на отпадъците може да включва различни методи: Рециклиране и повторна употреба на получените продукти Отделяне на компоненти, подходящи за повторно използване Изгаряне на подходящи отпадъци с цел генериране на енергия Статистиката показва, че само 6,4% от третираните отпадъци в България през 2022 година са били оползотворени чрез изгаряне с производство на енергия.

Европейски лидери в рециклирането

В контраст с България, някои европейски страни показват забележителни резултати в областта на рециклирането: Италия - 85,6% рециклирани отпадъци Белгия - 68,3% рециклирани отпадъци Словакия - 68,3% рециклирани отпадъци

Общоевропейска картина

В мащаба на целия Европейски съюз, през 2022 година са били третирани 1,99 милиарда тона отпадъци. От тях: 61,4% са били преработени и използвани отново 38,6% са били депонирани или изхвърлени по други начини Тези данни подчертават огромната разлика между България и водещите страни в ЕС по отношение на управлението на отпадъците, като същевременно очертават неотложната нужда от подобряване на практиките за рециклиране в страната ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари