9600 машини за гласуване са с изтекла гаранция

0
Подготовка за изборите: Профилактика на машините и нови мерки за сигурност
Подготовка за изборите: Профилактика на машините и нови мерки за сигурност Снимка: БТА

Подготовка за изборите: Профилактика на машините и нови мерки за сигурност

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерството на електронното управление (МЕУ) са изправени пред сериозно предизвикателство преди предстоящите избори. От общо 11 800 машини за гласуване, 9600 са с изтекла гаранция. Въпреки това, от институциите уверяват, че това не означава непременно проблеми с функционирането им.

Профилактика и подготовка на машините

В рамките на следващите две седмици всички машини за гласуване ще преминат през задълбочена проверка. Специално внимание ще бъде отделено на почистването на принтерите, които са ключов компонент за правилното отпечатване на бюлетините. ЦИК е възложила тази отговорна задача на фирма "Сиела Норма", която има богат опит в поддръжката и инсталирането на тези устройства.

Мерки срещу повторение на проблемите от миналите избори

Припомняме, че на изборите от 9 юни 2023 година бяха регистрирани множество случаи на неправилно отпечатване на бюлетини - бели, непълни или разкъсани. За да се избегне повторението на подобни инциденти, машините, които са показали дефекти при последното гласуване, няма да бъдат използвани в предстоящия вот.

Коментар на председателя на ЦИК

Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия, коментира ситуацията: "Това са компютри. Всички знаем и вкъщи имаме всевъзможна техника и в един момент тя има нужда от почистване, ремонт, отстраняване на някакви технически проблеми. В изборния ден ще участват машини, които не са дали проблеми. Разбира се, няма как да кажа категорично - всичките тези 9353 машини ще работят без нито една от тях да даде технически проблем. Но все пак процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали."

Гаранционен статус на машините

Интересен факт е, че само 20 процента от машините все още са в гаранционен период. Нейкова обясни: "По-голямата част от машините - 9600, са доставени през 2021 година. Гаранционният срок беше тригодишен. Дори да е изтекъл гаранционният срок това не означава, че машините не могат да работят. Дори и във вашето студио съм чувала изпълнителният директор на Сиела Норма да казва, че машините могат да работят 50 години."

Становище на министъра на електронното управление

Валентин Мундров, министър на електронното управление, добави: "Това не предопределя, че те са развалени." Той подчерта, че изтичането на гаранцията не е индикатор за нефункционалност на устройствата.

Последни стъпки в подготовката

Процесът по удостоверяване на машините за гласуване е завършен с довереното изграждане на софтуера, което беше излъчено публично. Мундров коментира: "Ние този процес го надградихме като включихме проверката на параметризиращия софтуер. Това е софтуер, в който се настройват кандидат депутатските листи и съответно преференциите за тях във всяка избирателна секция. Всички проверки, които бяха извършени от експертите, показват, че няма уязвимости в този софтуер."

Генериране на хешкод и допълнителни мерки за сигурност

Важна стъпка в процеса беше генерирането на хешкода - уникална последователност от 64 символа, която ще се отпечатва на всички машинни бюлетини. Този код ще бъде поставен на видно място във всички секции, позволявайки на гласоподавателите да го сравнят с кода на своята бюлетина, осигурявайки допълнително ниво на сигурност и прозрачност.

След края на изборния ден отново ще има видеонаблюдение на процеса на броене на гласовете. Нововъведение е гласовото съобщение, което ще предупреждава секционните избирателни комисии за изтощаване на батерията на телефоните, използвани за наблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари