865 години затвор за строителя на рухнала сграда в Турция

1
Жилищен блок в Адана се превърна в смъртоносен капан по време на земетресението през 2023 година
Жилищен блок в Адана се превърна в смъртоносен капан по време на земетресението през 2023 година Снимка: АП / БТА

Жилищен блок в Адана се превърна в смъртоносен капан по време на земетресението през 2023 година

Правосъдието в Турция отсъди безпрецедентна присъда за строителен предприемач, чиято небрежност доведе до трагичен инцидент по време на катастрофалното земетресение през февруари 2023 година.

Хасан Алпаргюн, отговорен за изграждането на 14-етажна жилищна сграда в град Адана, получи присъда от 865 години лишаване от свобода за "умишлено причиняване на смърт и нараняване на повече от едно лице".

Трагедията се разигра в ранните часове на 6 февруари 2023 година, когато в 04:17 часа сутринта мощно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Южна Турция. Жилищният блок, построен през 1975 година, се срути под ударите на природната стихия, отнемайки живота на 96 души. Сред жителите на сградата само един успя да оцелее.

Съдебният процес разкри сериозни нередности в конструкцията на сградата. Експертите установиха значителни дефекти в колоните, които е трябвало да осигуряват стабилността на постройката, както и проблеми с качеството на използвания бетон. Тези пропуски се оказаха фатални, въпреки че град Адана, разположен на по-малко от 200 километра от епицентъра, до голяма степен беше пощаден от разрушителната сила на земетресението.

Алпаргюн, който първоначално избяга в Турската република Северен Кипър в деня на бедствието, се предаде на властите седмица по-късно. В своя защита той твърди, че конструкцията е била одобрена от съответните органи, но това не убеди съда в неговата невинност.

Този случай е част от по-мащабна кампания на турските власти за търсене на отговорност от строителните предприемачи, чиито сгради не издържаха на земетресението. От началото на 2024 година в цялата страна започнаха множество съдебни процеси срещу тези лица. Повече от 260 души, свързани със строителството на рухналите сгради, бяха арестувани, като някои от тях се опитаха да напуснат страната.

Земетресението от 6 февруари 2023 година остави дълбока следа в историята на Турция и региона. Повече от 53 500 души загубиха живота си в Турция, а в съседна Сирия жертвите наброяват близо 6000. Тази трагедия повдигна сериозни въпроси относно качеството на строителството и спазването на сеизмичните стандарти в региона, известен с високата си сеизмична активност.

Присъдата на Хасан Алпаргюн изпраща силно послание към строителната индустрия в Турция и подчертава важността на стриктното спазване на строителните норми и правила, особено в райони с повишен сеизмичен риск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари