8 милиарда лева инвестиции са ни нужни, за да бъдем средноевропейска държава

0
Варна - единственият значим икономически център в Северна България
Варна - единственият значим икономически център в Северна България Снимка: bTV

Варна - единственият значим икономически център в Северна България

Експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ) - Лъчезар Богданов и Петър Ганев, направиха важен анализ на икономическото състояние на страната в предаването "120 минути" по време на изборния ден. Според техните наблюдения, икономическата активност в България е концентрирана предимно в няколко големи градове, където са съсредоточени по-добрите възможности за работа и по-високите възнаграждения.

Географско разпределение на инвестициите

Петър Ганев подчерта, че основните инвестиционни и инфраструктурни проекти са разположени по оста София-Пловдив-Стара Загора-Бургас. В северна България единственият значим развиващ се център е Варна.

Необходимост от значителни инвестиции

"Макар да се развиваме и да доближаваме развитите страни в Европа, изоставаме от нашите съседи от бившите социалистически страни – Литва, Естония и дори Румъния направиха много сериозен скок, а това, което ни отличава са инвестициите и модернизацията", заяви Лъчезар Богданов.

Според експерта, за достигане на средното европейско ниво на инвестиции, България се нуждае от минимум 8 милиарда лева. Икономистите посочват, че страната трябва да постигне ниво от 75 процента инвестиции в рамките на 4 години, което според тях е постижима цел.

Предизвикателства пред бюджета

Петър Ганев потвърди наличието на дефицит в бюджета от 3 процента. Той посочи, че допълнително напрежение създават приетите решения за увеличение на заплатите на военнослужещите и отпускането на допълнителни средства за образованието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    aha
    Магистрали: Русе-Търново; Русе-Варна; Варна-Бургас; Варна - Търново - София; София - Видин. Влакове бързи (мин 200км/ч): Между десетте най-големи града. Да да ама не...много се краде бе
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари