75-метрови сгради издигат на мястото на бивш завод в София

1
София е напът да се сдобие с нови небостъргачи
София е напът да се сдобие с нови небостъргачи Снимка: Boyan Yurukov / Facebook

София е напът да се сдобие с нови небостъргачи

Главният архитект на София Богдана Панайотова е одобрила изменение на плана за застрояване и регулация на терена на бившия завод "Електроника". Проектът предвижда изграждането на две 75-метрови сгради и други по-ниски постройки, което ще промени съществено градския пейзаж в района, пише Сега.

Детайли по проекта

Според информация, споделена от блогъра Боян Юруков, новият комплекс ще включва две високи кули с партер и 17 етажа. Теренът ще бъде преустроен за административно-обслужващ и производствен комплекс, запазвайки до известна степен първоначалното си предназначение.

Хронология на одобрението

Заявлението за изменение на плана е подадено от "Белгравия инвестмънтс" през юни 2023 година. След преминаване през различни етапи на съгласуване, проектът получава условно одобрение от Общинския експертен съвет по устройство на територията на 07 ноември 2023 година.

Ключови аспекти на проекта

  • Височина на сградите: 75 метра
  • Предназначение: административно-обслужващ и производствен комплекс
  • Етажност: партер и 17 етажа
  • Изискване за транспортно-комуникационно обезпечаване

Дискусионни моменти

Интересен факт е, че проектът избягва задължителното одобрение от Столичния общински съвет с буквално 1 сантиметър. Законът за устройството и застрояването на Столична община изисква такова одобрение за сгради над 75 метра.

Архитекти коментират, че подобна практика не е нова - при предишния главен архитект са били одобрявани сгради на 40 сантиметра под прага, а сега се върви по ръба с точно 75 метра височина.

Очаквано въздействие върху района

Новият комплекс несъмнено ще окаже влияние върху заобикалящата среда. Въпреки че транспортното проучване е представено още през 2023 година, остават въпроси относно потенциалното натоварване на инфраструктурата в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари