58% от българите едва покриват месечните си разходи

1
Българите живеят от заплата до заплата
Българите живеят от заплата до заплата

Българите живеят от заплата до заплата

Над половината от българите едва покриват месечните си разходи, а една четвърт не успяват да свържат двата края, разкрива мащабно международно проучване на платформата за разплащания Paysafe. Изследването хвърля светлина върху финансовите навици и очаквания на потребителите в 14 страни, включително България.

Проучването, проведено от "Сапио Рисърч" (Sapio Research) по поръчка на Paysafe, обхваща 14 500 респонденти на възраст над 18 години от различни държави, сред които Великобритания, САЩ, Канада, Мексико, Германия, Австрия, България, Италия и няколко южноамерикански страни. От България са анкетирани 1000 души.

Резултатите показват, че 58 процента от българските участници в проучването споделят, че доходите им са достатъчни само за покриване на месечните разходи. Още по-тревожен е фактът, че 25 процента от анкетираните признават, че не успяват да покрият месечните си нужди с текущите си доходи. Тази тенденция е особено изразена сред представителите на поколение Z, където процентът достига 29.

Въпреки финансовите предизвикателства, българите запазват оптимизъм за бъдещето. Повечето анкетирани очакват увеличение на доходите си в средносрочен план. 51 процента предвиждат ръст от около 10 процента през следващите 5 до 10 години. Младите поколения са особено обнадеждени, като представителите на Z и Милениалите очакват увеличение съответно с 19 процента и 17 процента в близко бъдеще.

Проучването разкрива и затрудненията на българите да спестяват. 39 процента успяват да заделят по-малко от 6 процента от месечните си доходи, а 15 процента изобщо не могат да спестяват. Тази тенденция се обяснява с нарастващите разходи за живот - 68 процента от анкетираните отчитат по-високи разходи за хранителни стоки, 55 процента за комунални услуги, а 51 процента за основни стоки.

Въпреки финансовите трудности, 56 процента от българските респонденти изразяват увереност в своето финансово бъдеще. Този оптимизъм е особено силен сред младите, като 78 процента от представителите на поколение Z гледат позитивно на финансовите си перспективи.

Проучването показва и интересни тенденции в потребителското поведение и предпочитанията за плащане. 44 процента от българите са променили навиците си за харчене през последната година. Наблюдава се засилен интерес към разнообразни методи на плащане, включително дебитни карти, банкови преводи, цифрови портфейли и пари в брой.

Сигурността при онлайн плащанията остава ключов фактор за българските потребители. 51 процента посочват, че защитата на плащанията е определяща при избора им на онлайн магазин. Две трети от анкетираните се чувстват по-уверени, когато купуват от бизнеси, които са въвели мерки за защита на финансовите данни.

Дебитните карти се утвърждават като най-предпочитан метод за плащане сред българите, като 74 процента ги използват тази година. Кредитните карти (38 процента) и дигиталните портфейли (27 процента) също увеличават популярността си. Интересен е фактът, че 59 процента от българските потребители са правили онлайн покупки през социални медии, а 35 процента използват смарт часовници или други преносими устройства за плащане във физически обекти.

Боб Легтърс от Paysafe коментира: "Потребителите все повече сравняват пазаруването си на различни места - не само, за да открият най-добрата сделка, но и най-добрия начин на плащане, който им дава избор, сигурност и бързина, и ги кара да се връщат отново и отново. Доколкото финансовото състояние и приоритетите на потребителите постоянно се променят, търговците се нуждаят от доверени партньори за плащанията, които предлагат иновативни опции за плащане и привличат широка група потребители, независимо от тяхната възраст".

Това проучване предоставя ценна информация за финансовото състояние и нагласи на българските потребители, както и за променящите се тенденции в методите на плащане и онлайн пазаруването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари