50 години културно наследство в музея "Дунавски риболов и лодкостроене"

0
Емблемата на Тутракан продължава да пази традициите и историята на рибарските селища
Емблемата на Тутракан продължава да пази традициите и историята на рибарските селища

Емблемата на Тутракан продължава да пази традициите и историята на рибарските селища

Единственият по рода си етнографски музей на Балканите и по цялото поречие на река Дунав – "Дунавски риболов и лодкостроене", разположен в град Тутракан, отбелязва своята 50-годишнина. Този уникален музей съхранява не само материалната култура, но и духовното наследство, общественото устройство и бита на българите от крайдунавските рибарски селища.

В специален разговор с музейния уредник Величко Атанасов, проведен в предаването "Нашият ден", беше подчертана значимостта на музея за града. Според Атанасов, музеят "Дунавски риболов и лодкостроене" е истинската емблема на Тутракан, въпреки наличието на нов музей – "Тутраканска епопея", посветен на българската бойна слава, който все още не е намерил своето място в сърцата на туристите.

Този бутиков музей впечатлява с богатата си история и запазените разкази, които продължават да вдъхновяват посетителите. Освен етнографската си роля, музеят изпълнява и природонаучна функция, разкривайки интересни факти за естествената среда на региона. Например, посетителите могат да научат, че намаляването на рибното богатство в река Дунав е пряко свързано с изчезването на блатата – тема, която Атанасов засегна в разговора.

Той също така сподели за трудностите, с които се сблъскват съвременните рибари в района, подложени на тежки държавни изисквания. Днес, всеки рибар е принуден да се регистрира като едноличен търговец и да плаща високи данъци и такси, което е непосилно за мнозина от тях, които практикуват риболова само като допълнителен поминък.

Празничните събития по случай 50-годишнината на музея ще включват откриването на изложба в Дунавския парк на 12 септември, посветена на историята на музея, както и научна конференция на тема "Културни наследства и общности", ръководена от проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари