5-годишно дете ще претърпи костно-мозъчна трансплантация в ИСУЛ

0
Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна" се подготвя за интервенцията на момченце от Ихтиман
Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна" се подготвя за интервенцията на момченце от Ихтиман Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ / Facebook / архив

Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна" се подготвя за интервенцията на момченце от Ихтиман

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ подготвя нова костно-мозъчна трансплантация. Тя отново ще бъде автоложна. При нея пациентът получава собствени стволови клетки, които се обработват по определен начин и след това се връщат обратно в тялото.

Става въпрос за момченце, на 5 г. от Ихтиман, с Невробластом (коремен тумор). Малкият пациент днес беше приет в клиниката за подробни изследвания и започване на високодозова химиотерапия, която предшества самата трансплантация. Ако всичко се развива нормално, преливането обратно на специфичните кръвни клетки ще се извърши към края на месеца, обясняват от лечебното заведение.

Костно-мозъчните трансплантации се извършват на няколко етапа. В първия, който вече е преминал успешно, от болното дете се събират собствени клетки, които се „обучават“ по определен начин и след това се замразяват. Целта им е след като бъдат върнати в кръвообращението, те да заместят „болните“ клетки. Преди това, с помощта на високодозовата химиотерапия, ракът се унищожава и се създават условия за функциониране на новите клетки.

От клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ поясняват, че има събран материал за още две костно-мозъчни трансплатнации, които също предстои да бъдат осъществени.

Надяваме се през есента да можем да направим и алогенна трансплантация, която е по-сложна и изисква по-продължителна подготовка. Има дете, което се нуждае от нея и вярвам, че ще успеем да му помогнем тук, в България“, оптимист е доц. д-р Боряна Аврамова, която преди няколко месеца оглави Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, предаде БГНЕС.

Доц. Аврамова обръща внимание че екипът, който осъществява трансплантациите, все още не е напълно окомплектован. Клиниката има нужда от още няколко медицински сестри, които имат важна роля в този процес.

Междувременно от Клиниката по детска клинична хематология и онкология съобщават и друга добра новина: първото дете, което беше подложено на костно-мозъчна трансплантация след подновяването на тази дейност в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, се чувства добре. Контролните прегледи показват, че интервенцията е преминала успешно и лекарите са оптимисти за възстановяването му от заболяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари