400 000 българи са засегнати от воден режим

0
Националната стратегия се оказва неизпълнима, хората се вдигат на протести
Националната стратегия се оказва неизпълнима, хората се вдигат на протести

Националната стратегия се оказва неизпълнима, хората се вдигат на протести

Близо 400 000 души в страната са на временен или постоянен воден режим, показват изчисления на „Телеграф“ въз основа на данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и текущото обявяване на нови и нови селища в режим.

Неуспешна стратегия

Целта на действащата Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор не е постигната. Стратегията планираше да намали с една трета населението без вода целогодишно или сезонно след 2015 година и да няма селища на воден режим след 2018 година. Въпреки това, много населени места продължават да страдат от водни режими, особено през летния период.

Готовност за по-високи сметки

Проучване, проведено сред населението, бизнеса, ВиК дружествата и институциите, показва, че хората са склонни да плащат по-високи сметки за вода, ако това ще подобри качеството и гарантира доставката на вода. Въпреки това, текущите анализи на водния и ВиК сектора показват, че не са ясни отговорностите кой трябва да отговаря, подготвя и финансира дейностите срещу наводнения и засушавания, и липсват инвестиции в превенция.

Села без вода

Десет населени места с общо 2980 жители са на режимно водоснабдяване през летния период в област Стара Загора, съобщава за „Телеграф“ инж. Радостин Миланов, шеф на ВиК ЕООД-Стара Загора. Засегнати са село Ракитница, село Лозен, село Михайлово от община Стара Загора, село Стоян Заимово и село Спасово от община Чирпан, селата Славянин, Медово и Съединение от община Братя Даскалови, село Едрево от община Николаево и село Конаре от община Гурково. Между 10 и 12 часа в денонощието хората са без капка течаща вода.

„Засегнатите населени места на режимно водоснабдяване са с водоизточници тип каптажи и дренажи, характеризиращи се със сезонен дебит, силно влияещ се от повърхностните валежи. Настъпилото трайно засушаване през последните години и липсата на валежи през есенно-зимния период дава най-много отражения върху дебита на този вид водоизточници. Като настоящи мерки са предприети ограничаването на ползването на питейната вода единствено за битови нужди, а не за поливни и други подобни,“ коментира инж. Миланов.

Липса на водоноски

Хората в селата се оплакват, че водоноските не достигат. Кметовете обясняват, че няма как да наложат ограничения за наливане на вода. „Сега и жегите усложняват обстановката,“ категорични са те.

Проблеми в цялата страна

В гоцеделчевското село Господинци, поради настъпилото трайно засушаване и високата консумация на вода, резервоарът за питейна вода е изчерпан максимално. ВиК – Благоевград, взема решение и от 16 юли цялото село е на воден режим, като водата се спира в 09:00 часа сутринта и се пуска чак в 20:00 часа.

„Няма как при тази дълга суша да няма режим на водата. Хората проявяват разбиране. Ние получаваме вода от водопровода на село Брезница. От няколко дни до високата част на селото ни вода почти не стига,“ каза за „Телеграф“ кметът на селото Ахмед Ходжов.

Неравен достъп до вода

Кметът на петричкото село Самуилово Кирил Стоянов алармира за липса на контрол от страна на ВиК - Петрич върху разхищението на питейна вода за поливни нужди. Според него, най-често злоупотребяват тези, които нямат водомери и дружеството им начислява символични служебни сметки. „Не може да има двоен стандарт - едни са с водомери, други нямат такива измервателни устройства. Така човек, който е без водомер, може да пусне водата да полива градината си и да легне да спи, без да го интересува колко живителна течност ще похарчи, защото няма да плати за това,“ каза за „Телеграф“ управникът на Самуилово.

Водни кризи във Варна и околностите

Старата ВиК мрежа във Варна и непрекъснатото строителство и включването на нови абонати са причина за редовни проблеми с водоподаването и ежедневните ВиК аварии в района на почти всички части на морската столица. Ежедневни спирания на водата и изключително ниско налягане има в „Виница“, „Аспарухово“, кк „Св. св. Константин и Елена“, „Галата“, „Одесос“ и други.

Хората в местността Перчемлията са на воден режим всяко лято и са принудени да ходят до чешма край Аладжа манастир, за да си пълнят вода в туби. Освен за битови нужди, вода не достига дори за гасене на пожари. Жителите на Перчемлията са подали жалба до омбудсмана.

Подобен проблем има и в аксаковското село Припек, което е на воден режим и беше засегнато от разразилите се пожари в района през последните дни. Хора от цялата област се притекоха на помощ с туби с вода.

Протести и недоволство

В балчишкото село Сенокос хората вече седмица чакат водата да дойде и се вдигат на протест, като изразяват готовност да затворят пътя Балчик - Добрич, както направиха през февруари 2023 година.

Заключение

Неяснотите в отговорностите и липсата на инвестиции в превенция и подобряване на ВиК мрежата продължават да бъдат основни пречки пред осигуряването на стабилно водоснабдяване в България. Хората са готови да плащат повече, ако това ще гарантира качеството и наличността на водата, но държавата трябва да вземе сериозни мерки за решаване на този проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари