39,3 градуса на сянка измериха днес в Русе

1
Данните са от 18:00 часа
Данните са от 18:00 часа

Утре може да очакваме температури над 41 градуса

Днес в Русе беше измерена максимална температура от 39,3 градуса на сянка в 18:00 часа, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Това е вторият най-висок температурен рекорд за 15 юли, след измерените 41,1 градуса през 2012 година.

Според информация от Спешна помощ в Русе, от сутринта до настоящия момент няма получени сигнали за хора, които са пострадали от горещините. „Хората са научени да спазват дисциплина и да се пазят“, коментира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ доктор Иванка Маринова.

Мерки на Община Русе за справяне с жегите

От Община Русе съобщиха, че пред сградата на Съдебна палата на площад „Свобода“ е обособен временен пункт, където между 11:00 и 15:00 часа над 100 граждани са получили безплатна минерална вода. Тази инициатива ще продължи всеки ден до 19 юли в същия времеви диапазон. В обособената шатра служители от общинския отдел „Здравни дейности“ предлагат и консултации за превенция на здравословни проблеми при високи температури. Община Русе призовава хората да избягват дългия престой на пряка слънчева светлина и да пият повече вода, за да се предпазят от жегите.

Прогнози за утре: Очаква се нова вълна от високи температури

От областната администрация съобщиха, че утре се очакват температури над 41 градуса, като Националният институт по метеорология и хидрология обяви червен код за региона. Във връзка с прогнозите за продължаващи горещини, областният управител на Русе Драгомир Драганов заяви, че „Готови сме веднага да реагираме при извънредна ситуация. Ако се наложи, ще бъде задействан и областният план за защита при бедствия“.

Рискове и предупреждения за пожари

Индексът на пожароопасност остава екстремален, като през последните три дни огнеборците са реагирали на 21 сигнала за произшествия в региона. От областната администрация напомниха, че паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии е строго забранено. Забранено е също паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви. „Рисковете са големи от разрастване на пожари, нека преди подобна постъпка да помислим за природата, имуществото и живота на хората“, заяви Драганов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    4
    Пффф
    На площад Батенберг за толкова години, ремонти, преустройства и какво ли не.. една чешма не сложиха. Имаше две ама ги махнаха барабар със заведенията. Преди във всеки квартал и всяка детска градина имаше работеща чешма, за благодарност от простите комунисти, дето строяха детски градини и училища...
  • 0
    3
    На центъра нали има чешми
    Пак пиар акцията на Пенчо и компания как да усвои някой Лев. Да беше измил улиците и Русе не е само център, да не говорим, колко излишни отпадъци от пластмаса за една бутилка с вода при положение че има чешма. Селска история във глухата Венеция:( Заслужаваме си жегите
  • 2
    2
    Учуден
    До 1 Ама нали русенци избраха ПенчУ за втори мандат, защото бяха доволни от първия му мандат. Как така, сега има недоволни ...
  • 14
    1
    Община Русе малоумници
    Само да питам кой гений от общината реши да се раздава вода точно там където има три чешми, а не накъде където няма. Пенчо тебе питам пундек вмирисан
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари