300 лева еднократна помощ за ученици

6
Кандидатстването е възможно до 15 октомври, без изискване за доход
Кандидатстването е възможно до 15 октомври, без изискване за доход

Кандидатстването е възможно до 15 октомври, без изискване за доход

Семействата с деца, записани в I, II, III, IV или VIII клас през учебната 2024/2025 година, имат право на еднократна помощ от 300 лева, без да се изисква подоходен критерий. Няма значение дали децата учат в държавно, общинско или частно училище.

Как да кандидатствате за помощта?

До 15 октомври родителите трябва да подадат заявление по образец в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Ако по здравословни причини детето не може да започне училище, е необходимо да се представи и протокол от ЛКК. За учениците, записани в I и VIII клас, данните постъпват в Агенцията за социално подпомагане едва в началото на октомври, така че ако искате помощта преди началото на учебната година, трябва да представите документ от училището.

Какви са условията?

Помощта е предназначена за семейства, чиито деца живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Настойници, попечители и приемни семейства също имат право на тази помощ.

Подаване на заявлението

Заявлението може да бъде подадено лично в дирекцията "Социално подпомагане", като трябва да носите лична карта. Също така, можете да го подадете електронно на съответния имейл на дирекцията, но документът трябва да е подписан с квалифициран електронен подпис. Друга възможност е използването на Системата за сигурно електронно връчване, където не е необходим електронен подпис, а регистрацията става с ПИК код, издаден от НАП или НОИ.

Кога и как се изплаща помощта?

Сумата от 300 лева се изплаща на два пъти – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева през втория. Срокът за обработка на документите е 14 дни, като може да изберете изплащане по банков път или чрез касов превод по Български пощи.

Ако детето не постъпи в училище или не продължи обучението си през втория учебен срок (освен по здравословни причини), получената сума трябва да бъде възстановена със законната лихва. Също така, помощта подлежи на връщане, ако ученикът има 5 или повече неизвинени отсъствия в рамките на един месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Цвети
    Пак ли 300 лв. Те от миналата година са толкова, сякаш нищо не се е увеличило. Пък и детските добавки не са мръднали от 20 год.
  • 4
    1
    фори
    Кретени отпуснете ги на хората преди първият учебен ден всеки класен си знае децата предоставя родител банкова сметка и превеждайте голямо попълване документи простотии че и на два пъти превод
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...