15 милиона лева за специализация на медицински сестри и акушерки в България

0
Нов проект дава шанс за развитие на медицински сестри и акушерки
Нов проект дава шанс за развитие на медицински сестри и акушерки

Нов проект дава шанс за развитие на медицински сестри и акушерки

Нова инициатива на Министерството на здравеопазването предлага шанс на медицински сестри и акушерки да повишат квалификацията си чрез специализация в области с недостиг на кадри. Проектът "Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти" осигурява значителна финансова подкрепа за одобрените кандидати.

Специализантите, които бъдат одобрени по проекта, ще получават месечен финансов стимул в размер на 2,5 минимални работни заплати за страната. Този стимул е допълнение към редовните им доходи и има за цел да насърчи повече медицински специалисти да се насочат към области, където има остра нужда от техните умения.

Проектът, финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 година, разполага с бюджет от 15 милиона лева и ще се изпълнява до 31 декември 2028 година. Основната му цел е да осигури балансирано териториално разпределение на медицинските специалисти и да подсигури здравната система с достатъчно кадри в ключови области.

Двете основни групи, които могат да кандидатстват за финансиране, са:

  1. Медицински сестри, специализиращи по Педиатрични здравни грижи от цялата страна. Тази специалност е определена като приоритетна поради установения недостиг на специалисти в национален мащаб.
  2. Медицински сестри и акушерки, специализиращи в следните области и специалности:
  • Анестезиология и интензивни грижи в областите Бургас, Варна, Русе и Стара Загора
  • Консултант по проблемите на майчинството и развитието на новороденото в София град
  • Операционна и превързочна техника в Пловдив и Русе
  • Психиатрични здравни грижи във Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе и Стара Загора
  • Специфични грижи за пациенти с онкологични заболявания в Пловдив и София град
  • Спешна медицинска помощ във Варна и София град

Въпреки че приемът на документи е започнал на 15 юли 2024 година, досега са подадени само 89 заявления, и то изключително от лекари и лекари по дентална медицина. Министерството на здравеопазването напомня, че проектът е отворен и за медицински сестри и акушерки, и ги насърчава да се възползват от тази възможност за професионално развитие и финансова подкрепа.

Този проект е част от по-широка стратегия за подобряване на здравеопазването в България чрез инвестиции в човешки ресурси и балансирано разпределение на медицинските специалисти в цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    медикчо
    Не, от Медика е.
  • 0
    1
    Авиомедик
    Тази на снимката изглежда като стюардеса.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари