15-етажен русенски блок остава без асансьори

1
Над 100 души се чувстват като затворници заради неработещите съоръжения
Над 100 души се чувстват като затворници заради неработещите съоръжения Снимка: БНТ

Над 100 души се чувстват като затворници заради неработещите съоръжения

Над 100 души продължават да живеят в изолация заради неработещи асансьори в 15-етажния блок „Петър“ в град Русе. Проблемът, който продължава вече втори месец, се дължи на лошото състояние на съоръженията, които през годините не са били добре поддържани, а жителите се чувстват като затворници в собствените си домове.

Румяна Маринова, която живее на 13-я етаж в блока, споделя, че излиза все по-рядко от апартамента си, разчитайки изцяло на помощта на своя внук, който ѝ пазарува ежедневно.

„Като затворници сме,“ споделя тя. „Слизам на 3-4 дена, ако успея да стигна до аптеката. Страх ме е. Две седмици не съм излизала, помолих една съседка тя ми пазаруваше. На почивки се качвам! На всяка площадка спирам и си почивам, и после продължавам."

Проблемите с асансьорите не са новост за обитателите на блока. Всяко лято инспектори от фирма за технически надзор проверяват изправността на двата асансьора. Въпреки това, ситуацията става все по-тревожна.

„На 19 юни асансьорът минава преглед, който удостоверява, че е технически изряден, без никакви забележки. На 15 юли обаче, асансьорната фирма идва и казва, че асансьорът е тотално за подмяна и е опасен за хората. Техническият надзор не си е свършил работата. Имало е по-сериозни аварии. Веднъж имаше пропадане на асансьора с живущ," разказва Денислав Дедев, професионален домоуправител на блока.

Жителите на блока решават да потърсят мнението на независим асансьорен техник, за да установят защо съоръженията са спрени принудително. Оказва се, че проблемите с поддръжката на асансьорите са натрупвани в продължение на години.

„Пет години назад всички ревизионни актове показват добро състояние, което означава, че асансьорите трябва да работят. Но тези асансьори имат поне 20-30 забележки. Клиентите ми казаха, че от 10 години тези асансьори спират само на първия етаж, а имат две мази отдолу и не се обслужват. Това означава, че никакво обслужване не е извършвано от 10 години на дъното на шахтата," заяви Мирослав Бъчваров, асансьорен техник.

Денислав Дедев е на мнение, че ако малките аварии са били отстранени навреме, не би се стигнало до сегашната критична ситуация и не би било необходимо да се изразходват значителни средства за ремонт.

За да заработят асансьорите отново, жителите на блока трябва да съберат минимум 9 хиляди лева за ремонт. От фирмата, извършила техническия надзор на блока „Петър“, обаче, няма отговор на многобройните опити за контакт. В Русе има близо три хиляди асансьора, повечето от които са над 50 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    38
    махчи
    За 20 хиляден град след 20 години като Русе му трябват къщи да си замяза на град от селски тип. Соц гробниците да ги събарят и да правят града на хамрикански събърб.
  • 1
    37
    admin
    Ами нема да ядат една седмица пръжоли и са готови
  • 2
    36
    Иванови
    За 200-хиляден град като Русе решението на този проблем с етажната собственост е дадено в Закона. Просто трябва да се изпълнява. А то се изпълнява и има положителен ефект при нормални и читави собственици . Сто пъти ви се обясни , че собствениците трябва да са нормални , а не диваци.
  • 3
    35
    Фирмата
    За технически надзор, която невярно е отразяваща състоянието на асансьорите следва да бъде съдена по ЗЗД за причиняване на вреда на живущите. Освен това с.едва да бъде разследване за умишлено престъпление , тъй като умишлено го прик.иване на данни е можело за доведе до инцидент застрашаващ живота и здравето на ползваните съо ъжението. Асансьора та фирма да върне парите. Да се отнеме лиценза на техническия надзор.
  • 4
    34
    котката
    до 8-ми етаж с 1 хляб може
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари