1400 станции следят за цунами в световните океани

0
Експерти споделят напредъка в борбата с морските бедствия
Експерти споделят напредъка в борбата с морските бедствия

Експерти споделят напредъка в борбата с морските бедствия

Експертите по океанография потвърждават, че светът е постигнал значителен напредък в готовността си за справяне с опустошителни вълни цунами. Това стана ясно по време на пресконференция в столицата на Индонезия Джакарта, където специалистите представиха актуалната ситуация с глобалната система за ранно предупреждение.

Съвременни технологии за ранно предупреждение

Специалистът по цунами в Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО - Бернардо Алиага, сподели: "Ние сме много по-добре подготвени, отколкото през 2004 година. Глобалната система за ранно предупреждение спасява животи." В момента 1400 станции по света осигуряват възможност за реакция в рамките на минути след формирането на вълна цунами.

Фокус върху крайбрежните общности

Ардито Кодиджат, ръководител на Информационния център за цунами в Индийския океан, очерта амбициозна цел: "Нашата цел е до 2030 година 100 процента от тези рискови общности да бъдат подготвени и устойчиви на цунами."

Превантивни мерки и подготовка

Експертите акцентират върху важността на обучението на местното население в засегнатите райони. Превантивните мерки включват:

  • Изграждане на рефлекси за бързо реагиране
  • Разполагане на шамандури близо до основните разломи
  • Системи за ранно откриване на потенциални вълни

Исторически контекст и предизвикателства

През 2004 година цунами отне живота на над 170 000 души в Азия, засягайки най-тежко Индия, Индонезия и Тайланд. През 2011 година друго разрушително цунами, предизвикано от подводно земетресение с магнитуд 9 в североизточна Япония, доведе до приблизително 18 500 жертви и изчезнали.

Лора Конг от Международния информационен център за цунами в Хонолулу, САЩ, подчертава: "Ние просто не знаем кога ще се случи следващото голямо цунами, но това, което знаем, е, че можем да бъдем възможно най-подготвени."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    Посейдона да не гръмва, че тогава ще видите цунами и чудо.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари