13 минути е продължил полетът на загиналите пилоти в Граф Игнатиево

0
Разследват причините за гибелта на двама български асове
Разследват причините за гибелта на двама български асове Снимка: БНТ

Разследват причините за гибелта на двама български асове

Трагедия помрачи подготовката за международното авиошоу в авиобаза "Граф Игнатиево", организирано по повод 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО. Двама от най-опитните пилоти на Военновъздушните сили загубиха живота си при катастрофа на учебно-боен самолет L-39ZA по време на генералната репетиция за събитието.

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин излетяха в 12:17 часа на 21 април 2024 година. Само 13 минути по-късно, в 12:30 часа, техният самолет внезапно се насочи стремглаво надолу и се разби на пистата, без екипажът да направи опит за катапултиране, предава bTV.

Свидетели на инцидента, включително чуждестранни гости, присъстващи на репетицията, разказват за шокиращата сцена. Според очевидци, самолетът е летял във формация с още два летателни апарата, когато внезапно е поел в права линия към земята.

"Всички буквално застинахме в този момент", споделя един от присъстващите. "След първоначалния шок настъпи суматоха - хората се разтичаха да викат пожарна и линейки".

Инцидентът повдигна въпроси относно техническото състояние на самолета. Според официална информация, летателният апарат е преминал основен ремонт в Чехия през юни 2023 година и е бил напълно пригоден за полети. Извършена е била и стандартната предполетна проверка в деня на инцидента.

Днес, 22 април 2024 година, е обявен за ден на траур за Военновъздушните сили на България. Военна окръжна прокуратура и военна полиция ще извършат повторен оглед на мястото на произшествието, за да установят причините за трагедията.

Международното авиошоу, планирано за 22 април 2024 година, беше отменено в знак на почит към загиналите пилоти. Събитието трябваше да отбележи две десетилетия от приемането на България в Северноатлантическия алианс и да демонстрира напредъка на страната в областта на военната авиация.

Този инцидент подчертава рисковете, с които се сблъскват военните пилоти в ежедневната си работа, и повдига въпроси относно безопасността при провеждането на въздушни демонстрации. Експерти призовават за задълбочено разследване, което да хвърли светлина върху обстоятелствата, довели до загубата на двама висококвалифицирани български военни летци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Грозно
    Ало Дунавмост и редакторската не ви ли е срам да посочвате дати и месец Април за въпросната трагедия вчера 13/09/2024 ?? Засрамете се Копи пейс е голяма работа , най-вече мързел голям от Ваша страна !!!!
  • 7
    1
    Греховете
    Греховете са на гърба на тези които разпиляха и окрадоха Българската Армия.Нека си носят кръста на оня свят.Евроатлантиците също.Цялата работа се докара дотук заради едни пари и намазване някъде пред хора и места които нямат нищо общо и си нямат хабер за България,нейната история и култура без спомен за минало и без визия за бъдещето.Ше рече: На никъде.Хлебарките от СДС. НДСВ. ДБ. ДаБ.,ДсБ. ,ПП ,ГЕРБ ,ВМРО ,БСП ДПС,налазиха отечеството и го опоскаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари