12 случая на коклюш в Русе

0
Бременните жени в региона могат да се ваксинират безплатно в „Медика - Русе“
Бременните жени в региона могат да се ваксинират безплатно в „Медика - Русе“ Снимка: Асен Игнатов / Архив

Бременните жени в региона могат да се ваксинират безплатно в „Медика - Русе“

От началото на годината в Русенско са регистрирани 13 случая на коклюш, като 12 от тях са в град Русе, а един в село Караманово. Информацията бе потвърдена след разговор между областния управител Драгомир Драганов и директора на Регионалната здравна инспекция - Русе, доц. д-р Александър Парашкевов. В момента единственият активен случай в региона е 66-годишна жена от Русе. Въпреки това заболяването засяга основно децата, които са по-уязвими към инфекцията.

Срокът на противоепидемичните мерки, въведени в страната заради разпространението на коклюш, бе удължен до края на годината със заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Мерките, които влязоха в сила на 9 май, първоначално трябваше да продължат до 31 юли, но бяха удължени поради продължаващите случаи на заболяването. Причината за налагането на тези мерки бе смъртта на две бебета с тежки усложнения от коклюш в началото на април. И двете деца не бяха навършили изискуемата двумесечна възраст за ваксинация.

Вследствие на тази трагедия бе въведена възможността за по-ранно имунизиране на бебетата срещу коклюш при навършени шест седмици. Регионалните здравни инспекции (РЗИ) също така предоставиха възможност на бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, дифтерия и тетанус, като имунизациите са препоръчителни за жени между 27 и 36 гестационна седмица. Тези ваксинации се предлагат безплатно в специализирания кабинет на Университетска болница „Медика-Русе“ всеки вторник и четвъртък от 13:00 до 15:00 часа, след предварително записване.

РЗИ - Русе извършва епидемиологично проучване и предписва необходимите противоепидемични мерки както за болните, така и за техните контактни лица. При установяване на случай на коклюш в организирани детски и ученически колективи, мерките включват усилено проветряване на помещенията, влажно почистване и дезинфекция на повърхности, както и осигуряване на достатъчни количества течен сапун и биоциди за дезинфекция на ръце. Ежедневната проверка на децата и учениците за симптоми на заразна болест също е част от мерките. При наличие на симптоми като хрема, кашлица или обрив, детето или ученикът не се допуска в колектива до предоставяне на медицински документ, удостоверяващ, че не е заразен.

Всички общопрактикуващи лекари са задължени своевременно да имунизират своите пациенти срещу коклюш в съответствие с Имунизационния календар на Република България, без необосновано отлагане.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести, през последната отчетна седмица от 21 до 28 юли 2024 г. в страната са регистрирани 88 нови случая на коклюш. От началото на годината случаите са 2231, което е значителен ръст в сравнение с едва осем случая за същия период през предходната година. Тези данни подчертават необходимостта от стриктно спазване на противоепидемичните мерки и увеличаване на ваксинационния обхват, особено сред най-уязвимите групи от населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари