12 години затвор за жена, упоила до смърт студент в хотел във Варна

0
Апелативен съд – Варна изменя присъдата за смъртта на австрийски гражданин
Апелативен съд – Варна изменя присъдата за смъртта на австрийски гражданин

Апелативен съд – Варна изменя присъдата за смъртта на австрийски гражданин

Варна, 3 юли 2024 г.Апелативен съдВарна измени частично присъдата на Варненския окръжен съд по делото за смъртта на австрийския гражданин Мизгин М. във Варна на 8 август 2020 г.

25-годишната Ренета Н. е призната за виновна за грабеж, довело до смъртта на пострадалия, и е осъдена на 12 години затвор. Окръжният съд я е осъдил и за съучастие в грабежа, но Апелативният съд я оправда по това обвинение. Тя ще трябва да заплати на деветимата наследници на починалия сумата от 960 хиляди лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

37-годишният Людмил М. е преквалифициран от грабеж в кражба и е осъден на 4 години затвор. Той е признат за виновен и за държане и разпространение на наркотици, както и за разпространението им на Ренета. Осъден е на глоба от 5 хиляди лева.

46-годишният Радослав М. е признат за виновен, че е спомогнал за отчуждаване на вещи, придобити чрез престъпление, и е осъден на 4 години затвор.

Съдът установи, че подсъдимите са били в приятелски отношения и редовно са употребявали наркотици. Ренета е проституирала, а двамата мъже са отсядали в хотел във Варна. След като са били иззети дрога от стаята им, те са се преместили в друг хотел.

През нощта на 8 август Мизгин М. е срещнал Ренета и е поискал забавление срещу заплащане. Двамата са се качили в стаята му, където Ренета му е дала таблетки "Ривотрил", като го е уверила, че стимулират сексуалните способности. Двамата са употребили и други вещества. Ренета е написала на Людмил, че е надрусала чужденеца и той е заспал. Людмил е дошъл в стаята и двамата са взели част от вещите на Мизгин.

По-късно през деня Людмил и Радослав са предали в заложна къща откраднатите часовник и таблет. Мизгин е бил открит мъртъв от служители на хотела.

Съдебните медици са установили, че смъртта се дължи на остра интоксикация с морфин. Допълнителна експертиза е показала, че "Ривотрил" увеличава риска от животозастрашаващи състояния при прием с наркотици.

Апелативният съд припомни, че за съизвършителство е необходимо наличие на общ умисъл. В разглеждания случай липсва субективна връзка между Ренета и Людмил като предварителен общ умисъл.

Съдът прие, че Ренета е извършила престъплението, за което е обвинена, и наложеното ѝ наказание е справедливо. Тя е целяла да приведе австрийския гражданин в безсъзнание, за да отнеме вещите му. Знаела е за действието на "Ривотрил" в съчетание с наркотици и е излъгала пострадалия.

За Радослав М. липсват доказателства за участието му в грабежа. Той е осъден за отчуждаване на вещи, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление.

Изменението на присъдата наложи корекция и в гражданската част. Ренета Н. ще трябва да плати по 130 хиляди лева на всеки от родителите на починалия и по 100 хиляди лева на братята и сестрите му.

Решението на Апелативен съдВарна може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари