10 неща, които да свършим в градината през октомври

1
Кралското градинарско дружество във Великобритания публикува специални насоки за подготовка на градините за зимата
Кралското градинарско дружество във Великобритания публикува специални насоки за подготовка на градините за зимата

Кралското градинарско дружество във Великобритания публикува специални насоки за подготовка на градините за зимата

Кралското градинарско дружество (RHS) във Великобритания публикува специални насоки за подготовка на градините за предстоящия зимен сезон. Експертите подчертават необходимостта от своевременното изпълнение на десет ключови дейности, които ще гарантират доброто състояние на растенията през студените месеци.

Приоритетни дейности за защита на растенията

"Въпреки че през септември имахме няколко по-топли дни, есента вече определено е тук и се усеща по-студена. Това е красиво време на годината, когато дърветата променят цвета си", споделят от дружеството.

Първостепенна задача според експертите е преместването на чувствителните към студ растения на закрито. Препоръчва се използването на оранжерия или зимна градина, където да се осигури достатъчно светлина през тъмните месеци.

Грижи за многогодишните растения

"В районите, предразположени към замръзване, зимната градина е идеалното място за презимуване на нежни многогодишни и слабо устойчиви растения от градината", посочват от RHS.

Експертите съветват да се извърши подрязване на изсъхналите многогодишни растения, като уточняват: "Многогодишните растения не са взискателни, но подрязването им след приключване на цъфтежа през есента помага за подобряване на външния им вид и цъфтежа".

Допълнителни важни дейности

Бенедикт Ванхеемс, експерт по градинарство, споделя: "Лукът за салата е основен елемент в моята градина. Все още има време за последната им сеитба, ако ги засеете навреме и ако можете да им осигурите малко защита от студ."

Останалите препоръчителни дейности включват:

  • Разделяне на установените корони на ревен

  • Засаждане на пролетно зеле

  • Събиране на реколтата от овощните градини

  • Подрязване на катерливи рози

  • Финално събиране на семена

  • Последно окосяване на тревните площи

  • Обновяване на тревни площи

  • Подготовка за засаждане на пролетни култури

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари