10-годишни деца у нас посягат към наркотиците

0
Експерти алармират за намаляване на възрастта на първа употреба на наркотици
Експерти алармират за намаляване на възрастта на първа употреба на наркотици Снимка: Архив

Национална кампания насочва вниманието към ролята на родителите в борбата с наркотиците сред тийнейджърите

Фондация "За един чист живот" в партньорство с Министерството на образованието стартира мащабна национална инициатива, озаглавена "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Кампанията цели да подчертае ключовата роля на семейството в превенцията и справянето с проблемите, свързани с употребата на наркотични вещества сред младежите.

Светлана Йорданова, управител на Фондация "За един чист живот", сподели пред Българското национално радио (БНР) своите виждания относно причините за рисковото поведение сред подрастващите. Според нея, основен фактор е липсата на ефективна комуникация между родители и деца.

"Това е фокусът на нашата работа и поредица от срещи, които започват днес в Плевен, а след това ще продължат в София, Русе и Бургас. Това ще е нашият акцент - начините, по които структурирано да можем да привлечем семейството в работа с деца, които вече имат рисково поведение", заяви Йорданова.

Експертът подчерта необходимостта от внимателен подход при ангажирането на семействата в процеса на превенция и лечение. Целта е да се избегне съпротивата и да се насърчи активното участие на родителите.

Йорданова акцентира върху важността на семейната терапия като неразделна част от цялостния подход при справяне с проблеми, свързани с употребата на наркотици. Тя отбеляза, че децата често крият истината за своите експерименти с наркотични вещества от страх да не разочароват или ядосат родителите си.

"Децата искат да се чувстват обичани, да се чувстват нужни и разбрани", подчерта Йорданова, припомняйки основните емоционални потребности на подрастващите.

Експертът изрази загриженост относно бързото пристрастяване към съвременните синтетични наркотици, които могат да предизвикат тежки симптоми още при първите няколко употреби. Особено тревожна е тенденцията за включване на все повече деца в разпространението на наркотици, като често това са ученици с добри постижения и от благополучни семейства.

"Много често биват зарибявани деца да станат част от разпространението, които са лидери и авторитети в един клас, деца с добри оценки и от добри семейства. Но получавайки такава свобода, която те получават разпространявайки дрогата и изкарвайки някакви пари, те се чувстват по-големи, по-възрастни. Когато родителите последни разбират за проблемите, с които живее тяхното дете, нещата стават брутални", предупреди Йорданова.

Според статистиките, средната възраст на първа употреба на наркотици е между 12 и 13 години, като има случаи на деца, започнали да експериментират още на 10-годишна възраст. Йорданова посъветва родителите да обръщат внимание на промените в поведението на децата си, като затваряне в себе си, влошена комуникация или склонност към противопоставяне.

Експертът подчерта, че прекаленият контрол не е ефективно решение и може да доведе до още по-рисково поведение. Вместо това, тя призова родителите да бъдат емоционално достъпни за децата си и да им осигурят баланс между подкрепа и здравословни граници.

Националната кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тийнейджъри, когато експериментират с наркотици" ще проведе срещи в няколко големи града в страната, с цел да повиши осведомеността и да предостави практически насоки за справяне с предизвикателствата, свързани с употребата на наркотици сред младежите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари