10 години родолюбие: Иван Кондов уважи празника на българско училище в САЩ

0

Външният министър изрази признателност към учителите, родителите и учениците за техните усилия в запазването на българската културна идентичност

Българското неделно училище „Христо Ботев" във Вашингтон отбеляза своята 10-годишнина с посещение на министъра на външните работи Иван Кондов. Визитата на министъра беше част от програмата му в американската столица, където ще участва в среща на външните министри от Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ/Даеш по покана на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

По време на посещението си министър Кондов изрази признателност към учителите, родителите и учениците за техните усилия в запазването на българската културна идентичност. Той подчерта ключовата роля на неделните училища като обединяващ център за предаване на българския дух на подрастващите поколения.

Министърът се запозна с училищната база и присъства на учебни занятия, където отбеляза знанията на учениците по български език и литература, както и интереса им към българската история и традиции. В разговор с родителите бяха обсъдени възможности за подпомагане на учебния процес, включително улесняване на доставката на български учебници и помощни материали. Министър Кондов пое ангажимент да повдигне този въпрос пред Министерството на образованието и да съдейства за намирането на ефективни решения в подкрепа на българските деца в Съединените американски щати.

Директорът на училището, Бойка Попова, подчерта значението на институцията като образователен и културен център за българските деца. Тя отбеляза, че в него се обучават ученици от детска градина до дванадесети клас. Учебната програма включва задълбочено изучаване на българския език, литература, история и география, както и разнообразни извънкласни дейности, насърчаващи културното и творческо развитие на децата.

В знак на признателност министър Кондов подари на училището стилизиран плакет с буквите от кирилицата. Той изрази благодарност към ръководството за тяхната отдаденост, към преподавателите за усърдието им и към учениците за желанието им да изучават български език. Министърът увери присъстващите, че Министерството на външните работи ще продължи да подкрепя българските неделни училища в чужбина, определяйки ги като ключов инструмент за съхраняването на националната ни идентичност.

От своя страна, директорът Бойка Попова подари на министъра книгата „С Тангра срещу вятъра" с автор Николай Джамбазов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари