10 000 електрически стълба ще бъдат обезопасени за птиците в Североизточна България

2

Електроразпределение Север стартира мащабен проект за защита на птиците

Електроразпределение Север започна мащабна екологична инициатива за защита на птиците в Североизточна България. Компанията стартира монтажа на специални устройства по електрическите стълбове, целящи да предпазят пернатите от инциденти с електропреносната мрежа.

Проектът "Безопасно небе за птиците в Североизточна България" предвижда обезопасяването на над 10 000 електрически стълба в 28 зони по "Натура 2000" и ключови коридори между тях. Инициативата е резултат от съвместните усилия на Електроразпределение Север и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Активните дейности по монтажа на птицезащитните устройства (ПЗУ) започнаха след приключването на летния сезон и прибирането на реколтата. Това стратегическо планиране позволи на екипите да получат достъп до стълбовете и електропроводите, разположени в земеделски райони.

До момента са обезопасени 247 стълба, като най-голям напредък е постигнат в областите Шумен и Търговище с монтирани 152 устройства. Работата се извършва в различни райони, включително селата Хитрино, Плиска, Панайот Волово, Царев брод и Енево.

В останалата част от обслужваната от Електроразпределение Север територия, прогресът е както следва:

  • 31 обезопасени стълба във варненските села Въглен, Суворово и Неофит Рилски
  • 18 в района на град Кубрат, област Разград
  • 27 край село Сенокос, област Добрич
  • 19 по извод Писарево в близост до Горна Оряховица

Пилотният етап на монтажа на ПЗУ се очаква да продължи до началото на зимния сезон, като крайният срок ще зависи от метеорологичните условия.

Освен опазването на биологичното разнообразие, проектът има и практически ползи за потребителите на електроенергия. Монтирането на защитни устройства ще намали риска от непланирани прекъсвания на електрозахранването, причинени от сблъсъци на птици с въздушните електропроводи. Това ще допринесе за по-стабилната работа на електрическата мрежа и ще осигури по-надеждно електроснабдяване за клиентите на Електроразпределение Север.

Инициативата демонстрира как партньорството между бизнеса и природозащитните организации може да доведе до значими екологични резултати, съчетавайки грижата за околната среда с подобряването на енергийната инфраструктура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари