Засякоха ново слънчево изригване

0
Слънчевите бури могат да нарушат комуникациите със спътниците
Слънчевите бури могат да нарушат комуникациите със спътниците

Слънчевите бури могат да нарушат комуникациите със спътниците

Слънчевият цикъл 25 със сигурност не е толкова кротък, колкото предишния. Активността на Слънцето достига своя връх и сме свидетели на слънчеви бури, изхвърляния на коронарна маса и геомагнитни бури с интензивност, невиждана от години. А наскоро станахме свидетели на най-силното си слънчево изригване за този цикъл.

Изчисленията показват, че изригването преди броени часове е било със сила X 8.7, което е значително по-силно от изригванията през миналата седмица. Светлината, освободена от събитието, е била толкова енергична, освободена в крайния ултравиолетов диапазон, че е йонизирала горната част на атмосферата. Това от своя страна предизвика радиозатъмнение над Северна и Южна Америка, което ще засегне самолетите и корабите, които разчитат на сигнали под 30 MHz.

Йонизацията също така кара атмосферата да се надува, което увеличава съпротивлението на сателитите в ниска околоземна орбита. Те ще трябва да бъдат маневрирани обратно от Земята. Слънчевите изригвания могат също така да нарушат комуникациите със спътници.

Източникът на мощното изригване е слънчевото петно AR 3664. От тази област вече бяха наблюдавани няколко силни изригвания миналата седмица, включително второто по сила за този цикъл. Слънцето също така освободи няколко изхвърляния на коронарна маса (CME), които се удариха в нашата планета, създавайки красивото аврорално шоу, наблюдавано миналия уикенд, пише VESTI.

"Тогава слънчевото петно се намираше точно на видимата страна на Слънцето и петното беше видимо с просто око. То е 16 пъти по-голямо от нашата планета! Тъй като Слънцето се върти, сега петното е настрани, така че го виждаме само отстрани. Ако това се беше случило миналата седмица, може би щяхме да измерим по-голямо изригване", се казва в публикация на Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната океанска и атмосферна администрация.

"Област 3664 произведе още едно рентгеново изригване, докато се движи отвъд западния слънчев лимб!!! Този път това беше изригване с магнитуд Х8,7, най-голямото за този слънчев цикъл! Поради местоположението си всяка CME, свързана с това изригване, вероятно НЯМА да окаже геомагнитно въздействие върху Земята", се казва още в публикацията.

Възможно е днес да се наблюдава леко повишаване на авроралната активност, тъй като освободената CME ще премине покрай Земята. За съжаление, няма да има нищо толкова драматично, колкото миналия петък.

Слънчевият цикъл трае 11 години, като има пик на активността и минимум. Най-интензивните събития обикновено се случват около пика (който може да настъпи всеки ден), но понякога има и отклонения. Това изригване е десетото по сила през този век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари