Ученици от Немската гимназия проучваха топонимията на Русе

3

Историческото изследване е проведено под ръководството на учителя Николай Чакъров

Девет ученици от 10 клас на Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе представиха 23 личности от епохата на Българското средновековие в топонимията на града. Историческото изследване, което се е провело под ръководството на учителя им по история и цивилизация Николай Чакъров, обхваща наименованията на 20 улици, 4 площада, 15 жилищни блока, 2 кораба, училище, църква и читалище, съобщават от Областна администрация - Русе.

На събитието присъства областният управител Драгомир Драганов, който заяви, че високо оценява труда на всички участници в изследователската работа и ги поздравява за вложените усилия за популяризирането на богатото историческо минало на страната и на Русе. „То е повод за гордост, но и мотивация да бъдем все по-силно устремени към постигане на нови успехи за по-доброто утре на града ни. Забележителна е непрестанната Ви дейност по стартиране на нови проекти, които макар да са ориентирани към миналото на областта и държавата, ни задължават да погледнем уверено напред и да осъзнаем, че именно ние сме „двигателите“ на бъдещето, в което искаме да живеем. Нека не забравяме, че русенци винаги са били напредничави хора, често задаващи водещите европейски тенденции“, каза Драганов в обръщението си към учениците и учителите. Той сподели още, че според него учебното заведение се е утвърдило като водеща институция, съхраняваща непреходния русенски дух.

Това е седмото поред проучване, като презентациите на учениците предстои да бъдат издадени в книжка. Изследването е посветено на празника на Русе – 6 май. Любопитен факт е, че най-често срещаните имена от периода на средновековието в топонимията на града ни са тези на хан Аспарух и цар Калоян.

На инициативата присъстваха ученици от всички гимназиални класове, учители, както и директорът на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Искра Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари