Откриха рекордни количества бактерии в река Темза

1
Нивата на замърсяване са толкова високи, че е опасно да се прекосява реката дори с лодки
Нивата на замърсяване са толкова високи, че е опасно да се прекосява реката дори с лодки Видео: NOVA

Нивата на замърсяване са толкова високи, че е опасно да се прекосява реката дори с лодки

Най-голямата и прочута река във Великобритания - Темза, е замърсена опустошително с отпадъчни води. Нивата на опасни за хората бактерии в нея са толкова големи, че се наложи отмяната на някои гребни състезания и тренировки по поречието ѝ.

Някои нарекоха случващото се национален позор, защото докато французите се готвят да плуват в Сена това лято след 100-годишна забрана, за англичаните става опасно да прекосяват Темза дори с гребни лодки. Причината е, че в реката бяха открити рекордни количества фекалии и наличие на ешерихия коли 10 пъти над нормата. Властите твърдят, че заради обилните валежи през последните месеци пречиствателните станции не са успели да поемат всички отходни води и част от тях са попаднали в Темза непречистени, предава NOVA.

Регатата „Оксфорд-Кеймбрид“ е сред най-популярните състезания във Великобритания. Съществува от 1829 г. по поречието на Темза, но за първи път сега бе забранено да се прави ритуално хвърляне в реката на победителите. Участвалите в гребането студенти бяха посъветвани да се измият бързо след надпреварата.

Полякът Мирослав и румънецът Андрей се радват на първите слънчеви дни от месеци насам на брега на Темза, но за нищо на света не биха се охладили във водите ѝ.

„Определено се притеснявам, че е толкова мръсна. Самият град е много замърсен и съм сигурен, че доста зарази се предават именно чрез водата”, споделя Мирослав.

Със своите 346 километра дължина Темза минава през десетки населени места, включително столицата Лондон. Заради големи замърсявания тя е обявена за биологично мъртва през 1957 г., но направени екологични подобрения през последните години връщат някои животни в нея. Проучване показа, че вече има 115 вида риби и 92 вида птици. Срещат се акули, морски кончета, змиорки, а наскоро бяха забелязани делфини.

Бих ловил риба, но със сигурност няма да си я занеса вкъщи. Може да съдържа микропластмаса. Гледали сме вече доста документални филми за това”, каза още Мирослав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Микробиолог
    Бактерии има от цяла Африка,Индия,Пакистан,Бангладеш.Нека гъбясат англииските песоглавци
  • 4
    1
    123
    Няколко стотин хиляди мръсни циганина, като се изкъпят и си ударят по една чекия под душа и ето ти бактериална заплаха от невиждано измерение. Безплодните британки да се окъпят без бански по няколко пъти, непорочните зачатия са гарантирани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари