Ferrari представи новия си спортен автомобил, вдъхновен от 60-те

3
Двуместният автомобил се продава за 423 000 долара
Двуместният автомобил се продава за 423 000 долара

Двуместният автомобил демонстрира способността на Ferrari да продава автомобили, които средно струват четири пъти повече от тези на Porsche

Ferrari NV представи спортен автомобил с двигател с вътрешно горене на стойност 395 000 евро (423 000 долара), предназначен да помогне на италианския производител да защити водещите си маржове в индустрията.

Моделът 12Cilindri, който се продава и във версия Spider кабриолет на стойност 435 000 евро, е вдъхновен от туристическите автомобили на Ferrari от 60-те години на миналия век и представлява свежа опция на фона на няколкото разпродажби. Двуместният автомобил демонстрира способността на Ferrari да продава автомобили, които средно струват четири пъти повече от тези на Porsche AG, отбелязва Bloomberg TV Bulgaria.

Ferrari вдигна цените и се възползва от това, че богатите му купувачи са по-малко засегнати от инфлацията и високите лихвени проценти. Макар че компанията започна да се ориентира към батериите, тя разчита до голяма степен на високодоходните си автомобили с двигатели с вътрешно горене, за да увеличи маржовете си. Представен в четвъртък в Маями преди Гран при на Формула 1 в града, най-новият модел на Ferrari разполага с 12-цилиндров двигател с мощност 819 конски сили.

Доставките на версията със затворен покрив ще започнат до края на тази година, а кабриолетът ще се появи в началото на 2025 г. Говорител на компанията отказа да коментира колко ще бъдат бройките. Автомобилът има същия стил на кокпита като Purosangue, който Ferrari развъртя през 2022 г., за да навлезе в доходоносния пазар на спортни автомобили.

Въпреки че новата моделна линия демонстрира продължаващия ангажимент на Ferrari към двигателите с вътрешно горене, главният изпълнителен директор Бенедето Виня започна да проправя пътя към електрификацията. Базираният в Маранело, Италия, производител изгражда фабрика за производство на хибридни и електрически автомобили, която ще бъде готова следващия месец, и планира да представи първия си изцяло електрически автомобил през четвъртото тримесечие на 2025 г.

Конкуренцията за осъществяване на прехода се засилва. Китайската компания BYD Со. представи през февруари високопроизводителен електрически автомобил на стойност 1,68 млн. юана (233 450 долара), който трябва да предизвика Ferrari и Lamborghini. Въпреки че и двамата производители са пуснали хибридни модели, собственият изцяло електрически суперавтомобил на Lambo трябва да се появи едва през 2028 г. В същото време търсенето на електромобили напоследък се забавя, особено в Европа.

Отборът на Ferrari във Формула 1, който ще посрещне звездния пилот Люис Хамилтън през състезателния сезон през 2025 г., и репутацията на Ferrari за качество спомогнаха за превръщането му в най-силната луксозна автомобилна марка в света, според Bloomberg Intelligence.

Ferrari изпреварва своите конкуренти за втора поредна година, заяви миналия месец Джоел Левингтън, директор на отдела за кредитни проучвания в Bloomberg Intelligence. "Подозираме, че тази тенденция ще се запази", каза Левингтън, "тъй като нито една от тревогите, свързани с по-широката автомобилна индустрия - повишаването на цените, увеличаването на просрочията по високорискови автомобилни кредити и потенциалът за отписване на инвестиции в електрически превозни средства - не би трябвало да притеснява италианския производител на спортни автомобили."

Тежащият 1560 кг 12Cilindri е оформен като berlinetta - "малък салон" на италиански - със стъклен покрив, който се спуска ниско назад. Новият дизайн отпред заменя традиционните фарове с една обгръщаща лента, напомняща на Ferrari Daytona. С максимална скорост от над 211 мили в час, автомобилът може да се състезава до 100 км/ч за 2,9 секунди.

Ferrari заяви, че е разработило софтуер, който може да променя максималния наличен въртящ момент като функция на избраната предавка, давайки на водача усещането за плавно, прогресивно вдигане с увеличаване на предавателното число.

"Вдъхновихме се от автомобилите Gran Turismo от 50-те и 60-те години на миналия век", каза Енрико Галиера, главен директор "Маркетинг и търговия" на Ferrari, говорейки на шумното събитие по представянето в палатка с размерите на хангар на плажа пред хотел Faena. "Беше важно да има определено ниво на комфорт, защото състезанията бяха 6, 12 и 24 часа."

"Автомобилът е перфектното обяснение на Ferrari", каза той. "Традиция и иновация."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари