Българският пазар е превърнат в кошче за боклук

3
Зеленчукопроизводителят Иван Кабуров смята, че БАБХ трябва да се намеси
Зеленчукопроизводителят Иван Кабуров смята, че БАБХ трябва да се намеси

Зеленчукопроизводителят Иван Кабуров смята, че БАБХ трябва да се намеси

Преди Великден всички пазаруваме зеленчуци, с които да направим салата за трапезата, но все по-често пазарът ни е залят от вносни продукти.

"В момента имаме българска продукция на пазара, има голяма конкуренция от един нерегламентиран внос, който в България залива всички наши пазари, но все пак българският потребител знае кое е качествено. Напоследък много се внасят краставици, домати, зеленчуци от Турция, Албания и Македония. Пазарът ни е залят от македонско зеле. Аз отглеждам ранно зеле и краставици, които до месец ще излязат на пазара", каза зеленчукопроизводителят Иван Кабуров.

По думите му вносът от Турция и Албания е с продукция, която е второ и трето качество.

"Българският пазар е кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни. Държавата трябва да си стъпи в ролята. БАБХ трябва да контролира този внос, продукцията, която се продава по борси и тържища, не гарантира качеството, което вие получавате. Моята краставица излиза от оранжерията на цена от 3,20 лв./кг, но аз върху нея плащам ДДС, което влиза в държавата и намалява цената с около 50 стотинки", допълни Кабуров за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че вносната краставица е около 2,20 лв./кг.

"Има един лев разлика, но всички знаят качеството на вносната продукция и избират първо българската, а след като тя се изчерпи, започват да купуват другата. Има сектори в държавата ни, които са бедни, те искат ниска цена и лошото е, че те са принудени да купуват тази евтина и некачествена продукция, която е третирана с препарати, които не са разрешени в ЕС. Ние спазваме зелени сделки и екологични ограничения, за които носим тежестта", подчерта зеленчукопроизводителят.

Иван Кабуров е категоричен, че производителите не се нуждаят от нищо друго, освен от правила, които да гарантират, че продукцията им ще бъде продадена и пазарът няма да бъде залят от внос.

"Много хора започват работа като агрономи, трактористи, затварят оранжериите си заради несигурността в България. Един от основните начини, с който може да се стабилизира българското зеленчукопроизводство, е премахване на ДДС на българските произведени зеленчуци, за да може 2 години да се изсветли секторът. Министерството на земеделието и МФ трябва да се хванат ръка за ръка и на българските производители, които получават европейска субсидия, продукцията им да бъде застрахована. Тогава земеделският производител няма да иска и компенсации от държавата", добави той.

Производителят алармира, че проблемът с напояването в България е голям.

"Вместо да се дава приоритет на зеленчукопроизводителите да поливат безплатно, парите, които отиват за подпомагане, отиват при няколко фермери, които отглеждат царевица на поле, което не е правилно. Нашият регион не е за отглеждане на фуражи, тук е регион, в който трябва да се отглеждат зеленчуци и плодове. А тук се стимулира поливането на царевица, знаем, че е правилно тя да се отглежда в Северна България", коментира още Кабуров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Мими
    Продажни политици!
  • -4
    1
    Дгд
    Шибаните български кожодери не спират да реват, че не им купуват продуктите с нереално висока цена. Фалит мършии
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари